Zavidovići: Projekat UPIP-a i RAZ-a “Zeleno zapošljavanje” odobren za finansiranje iz sredstava EU

Vjerujemo kako Vam je poznato, a o tome smo ranije pisali, da je Evropska unija obezbijedila 4 miliona eura za projekat podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje LEP, kojeg provodi Međunarodna organizacija rada ILO, koji će se realizirati kroz više odobrenih projekata na području 22 Općine u BiH, a sve sa ciljem povećanja zaposlenosti putem prekvalifikacije skoro 2.000 osoba i zapošljavanja oko 620 novih radnika, te na koncu za reformu tržišta rada u ovim Općinama.

Jedan od tih projekata realizirat će se i na području naše Općine, a projekat je za ILO uradila Razvojna agencija Zavidovići u saradnji sa Udruženjem preduzetnika i poslodavaca UPIP Žepče. Radi se o projektu u vrijednosti od oko 200 000 eura i za njega je već uručen certifikat, dakle u potpunosti je odobren i spreman za realizaciju. Aplikant za projekat je UPIP Žepče a Razvojna agencija Zavidovići je partner u projektu, zajedno sa još nekoliko saradnika, a to su Služba za zapošljavanje ZDK, Privredna komora FBiH, Općina Zavidovići, Udruženje „Agro-Dolina“, Opšta poljoprivredna zadruga „AGROFARM“ Žepče, Firma Funghi Frutti d.o.o. i Centar za edukaciju Široki Brijeg.

Kako su nam rekli u Razvojnoj agenciji Zavidovići, “Projekat je dio 19 miliona vrijednog EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, kojeg provode UNDP, GIZ i ILO, ali nas uistinu raduje to što će ovaj projekat u potpunosti biti realiziran na području naše Općine, i ne treba posebno isticati koliko je to važno, s obzirom na trenutno stanje kada je u pitanju privreda naše Općine.

Radi se o projektu “Zeleno zapošljavanje” a on podrazumijeva između ostalog formiranje 20 poljoprivrednih gazdinstava na području naše Općine, kao i formiranje agroinkubatora u sklopu Poslovnog inkubatora Razvojne agencije Zavidovići, a kako smo već kazali, ovim projektom planirano je zapošljavanje određenog broja ljudi i što je veoma važno, edukacija i prekvalifikacija, s ciljem uspješnog poslovanja, te većeg i kvalitetnijeg učešća na tržištu”.

Naime, Međunarodna organizacija rada (ILO) provodi projekat, ona će savjetovati i pružati podršku lokalnim partnerstvima tokom cijelog projekta. ILO će partnerstvima pružiti svoju ekspertizu u vođenju reforme tržišta rada, kao i osmo-faznu tehničku podršku u uspostavljanju održivih i partnerstvom vođenih lokalnih okvira za zapošljavanje, te podršku u provođenju aktivnih mjera na tržištu rada.

Kako smo već kazali, kompletne projektne aktivnosti će se provoditi na području Općine Zavidovići, a u fokusu projekta će biti zapošljavanje u sektoru agrobiznisa – poljoprivredne proizvodnje za poznatog kupca kroz formiranje održivih porodičnih gazdinstava.

Čestitamo i zahvaljujemo našoj Razvojnoj agenciji na svemu što čine za našu Općinu, i ovo je samo jedan mali dio onoga što su od svoga osnivanja uradili na polju zapošljavanja i poboljšanja ukupnog stanja privrede, te kreiranja ljepše slike u ovom segmentu, čime su već odavno opravdali svoje postojanje i dokazali svu isplativost postojanja jedne ovakve agencije.

Zahvaljujemo i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova sredstva dođu u našu Općinu, i svima onima koji će pomoći u realizaciji ovog projekta, a onima koji će dobiti sredstva od projekta želimo mnogo uspjeha u poslu i dobre zarade, što svojim vrijednim radom svakako zaslužuju.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *