Učenici iz BiH na Genius olimpijadi osvojili zlatnu i srebrenu medalju

Učenici iz Bosne i Hercegovine na Genius olimpijadi u New Yorku osvojili su zlatnu i srebrnu medalju.

Domaćin ovog međunarodnog srednjoškolskog takmičenja posvećenog ekološkim izazovima bio je Rochester Institute of Technology (RIT).

Učenici „Richmond Park Međunarodne škole“ iz Tuzle su svojim inovativnim projektima postigli odlične rezultate i tako naukom i znanjem na najbolji mogući način predstavili Bosnu i Hercegovinu. Adnan Šehanović i Faris Dinarević su za projekat „The Green Deal“ osvojili zlatnu a učenica Ariana Šarić srebrnu medalju projektom iz kategorije umjetnosti.

U pratnji učenika bili su profesor mentor Nedžad Konjić, dugogodišnji uposlenik Richmond Park Međunarodne škole, kao i gost učenik trećeg razreda gimnazije Almas Tukić kao podrška kolegama tokom takmičenja.

Konjić je izrazio zadovoljstvo rezultatima.

– S obzirom na to da je na GENIUS olimpijadi bilo 1.014 projekata i 578 umjetničkih radova iz 67 država svijeta i 34 savezne države Amerike, ove medalje su vrhunski rezultat – rekao je on.

U kategoriji Science, bilo je prijavljeno više od 2.500 projekata, od kojih su 1.014 uvršteni u finale, među njima i rad učenika iz Bosne i Hercegovine.

Adnan Šehanović i Faris Dinarević našu Zemlju su predstavili projektom “The Green Deal” kao svojim osmišljenim načinom sistema hlađenja vode u termoelektrani radi poboljšanja efikasnosti rada.

– Naši učenici su ponosni sto su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na ovako velikom takmičenju. Za izvanredan projekat nagrađeni su zlatnom medaljom – kaže mentor Konjić.

Ariana Šarić je u kategoriji Art, u konkurenciji od 578 radova učesnika iz cijelog svijeta, nagrađena srebrnom medaljom. Prvi put je Bosna i Hercegovina imala predstavnike u ovoj kategoriji, i to učenika iz osnovne škole iako se radi o takmičenju srednjoškolaca.

Teme su bile ekološke promjene i posljedice na okruženje. Ariana se predstavila likovnim radom “Finalni galop” gdje sedam uznemirenih konja bježe od vatrene stihije tražeći spas u ledenom okeanu. Sedam konja predstavlja sedam kontinenata a konji bez očiju označavaju nezainteresovanost okruženja za promjene koje se dešavaju. U svrhu oživljavanja ove scene, koristila je živopisnu paletu akrilnih boja kako bi dočarala i destruktivnu moć vatre i zlokobnu transformaciju nekad plavog okeana u pozadini u plamenu. Konji, oslikani u jakom sablasnom detalju, prikazani su kako bi privukli pažnju posmatrača i izazvali empatiju i uzbunu. Ovim radom je autorica željela potaknuti na ponovnu evaluaciju našeg odnosa prema okruženju i imperativ suočavanja s klimatskim promjenama prije nego što promijene krajolike koje toliko volimo. Ariana je u maju ove godine imala prvu samostalnu izložbu umjetničkih radova u Arhivu Tuzlanskog kantona.

Na ovogdišnjoj Genius olimpijadi, više od 1.000 srednjoškolaca iz 34 američke savezne države i 67 zemlja svijeta predstavili su svoje projekte pred sudijama u različitim kategorijama, uključujući nauku, pisanje, biznis, robotiku, muziku, kratki film, programiranje i umjetnost. Učenici koji postignu zapažene rezultate na takmičenju ostvaruju pravo za godišnje stipendije ako se odluče studirati na Rochester Institute of Technology.

Genius takmičenje ustanovili su 2011. godine Terra Science and Education i navedeni univerzitet.

Genius olimpijada održava se tradicionalno na Rochester Institute of Technology u New Yorku.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *