Japansko istraživanje otkrilo koja vas boja odjeće najviše zagrijava ljeti

Uobičajena je ljetna mudrost da ćete se još više zagrijati na suncu ako obučete crno. Ali kako su temperature nastavile rasti posljednjih godina, primijećeno je da nije samo crno ono što vam može izazvati vrućinu. Dakle, koja je boja najbolja za održavanje hladnoće, ili barem hladnije, u vrućoj sezoni?

Zemlja prima energiju zračenja od Sunca, a koliko se te energije reflektuje od nečega na našoj planeti ovisi o tome koje je boje. Energija zračenja koja se ne reflektuje apsorbuje se i postaje toplota, što znači da se boje sa niskom reflektivnošću poput crne lako zagrijavaju, a one sa visokom refleksijom ostaju hladnije.

Toshiaki Ichinose, izvršni viši istraživač na Nacionalnom institutu za studije okoliša u Tsukubi, istraživao je vezu između topline i boja odjeće. Kaže da postoji boja koja je “prilično bliska crnoj”, piše The Mainichi.

U eksperimentu je devet polo majica različitih boja postavljeno na torzo manekena pod japanskim ljetnim suncem. Nakon pet minuta izlaganja, izmjerene su površinske temperature tkanina.

Rezultati su pokazali da je najhladnija boja bila bijela, a zatim žuta. Obje su imale temperaturu od oko 30 stepeni Celzijusa. Sljedeće su bile siva i crvena majica. Nešto toplije su bile ljubičasta, plava, zelena, tamnozelena i crna. Površine bijelih i žutih majica kretale su se oko 30 stepeni Celzijusa, dok su najtoplije bile tamnozelene i crne majice sa temperaturom površine preko 50 stepeni Celzijusa.

To je u suštini značilo da su bijela i crna majica imale oko 20 stepeni Celzijusa razlike u površinskoj temperaturi!

Iznenađujući rezultat

Ali eksperiment je dao jedan sasvim neočekivani rezultat. Blizu infracrvene svjetlosti – koja je izvan dometa ljudskog oka – čini značajan dio energije zračenja koja dopire do Zemljine površine. Ispitujući to svjetlo, istraživači su otkrili da ne crna, već tamnozelena apsorbira najviše infracrvenih zraka, sa 87 posto. Crna je apsorbovala 86 posto infracrvenog zračenja koje je pogodilo, dok se bijela pokazala najmanje apsorpcijom, sa 63 posto.

– Vjerovatno će se rezultati donekle razlikovati ovisno o boji koja se koristi za bojenje komada odjeće, ali nakon proširenja naše studije na nevidljivu blisku infracrvenu svjetlost, otkrili smo da je zelena prilično blizu crnoj. Moglo bi se reći da su ove dvije boje u istoj grupi – rekao je Ichinose.

Razlika je zapravo zbog talasnih dužina svetlosti koje boje reflektuju i apsorbuju, zajedno sa toplotnom energijom koja je povezana sa tim talasnim dužinama. Bijela reflektuje sve talasne dužine svetlosti i njenu toplotu, dok crna apsorbuje sve talasne dužine svetlosti i njenu toplotu.

Dakle, koju boju treba da nosimo da ostanemo što hladniji tokom ovih ekstremno vrućih dana? Kao što možete očekivati, Ichinose preporučuje bijelu, žutu, sivu i crvenu boju, te izbjegavanje crnih, tamnozelenih, zelenih, plavih i ljubičastih pramenova za dane pod suncem.

– Želio bih da se ljudi sjete rezultata našeg istraživanja kada razmišljaju o tome šta obući za izlazak napolje – rekao je Ichinose.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *