Podaci o prihodima UIO otkrili ekonomsku premoć Federacije nad RS

Federacija BiH je u ovom momentu, u ekonomskom smislu za RS ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku.

– U prvih deset mjeseci ove godine na Jedinstveni račun UIO BiH, po osnovu indirektnih poreza, uplaćeno je rekordnih 6,9 milijardi KM.

S obzirom na težnje vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom da se ugasi UIO BiH, interesantno je vidjeti koliko su u rekordnoj naplati učešća imali entiteti, te koliko je kojem entitetu pripalo sredstava u krajnjoj raspodjeli.

Porezna uprava Federacije BiH, odnosno porezni obveznici Federacije BiH, u prvih deset mjeseci uplatili su 4,568 milijardi KM javnih prihoda. To je duplo više u odnosu na Poresku upravu RS koja je u prvih deset mjeseci na račun javnih prihoda prikupila 2,257 milijardi KM.

S druge strane, kada su dva entiteta u pitanju, posebno je interesantan podatak o krajnjoj raspodjeli koji pokazuje da je Federacija BiH aktuelnim nepravednim koeficijentom na većem gubitku. Tako je od prikupljenih 6,9 milijardi KM javnih prihoda, Federaciji BiH raspoređeno tri milijarde i 105 miliona KM, a Republici Srpskoj milijarda i 714 miliona KM.

To znači da je Federaciji BiH na račun UIO u prvih deset mjeseci uplatila 1.463 milijardi KM više nego što joj je raspodjelom vraćeno. S druge strane, RS je uplatila 534 miliona KM više nego joj je vraćeno krajnjom raspodjelom. Ovdje treba dodati i da je za finansiranje državnih institucija u prvih deset mjeseci raspoređen iznos od 644 miliona KM, a Brčko distriktu 172 miliona KM.

Ovo je konkretnan dokaz da je Federacija BIH danas ekonomski pokretač cijele BiH, jer od svojih uplata u suštini finansira ne samo sebe već i državu, I dobar dio Brčko distrikta.

FBiH je u ovom momentu, u ekonomskom smislu za RS ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku. Na sceni je sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku.

zavnews/vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *