Projekat Općine Novi Grad „Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“ odabran za finansiranje iz sredstava EU

U prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH, održana je svečana dodjela certifikata za 15 projekata koji su ocijenjeni pozitivno od strane međunarodnih evaluatora u okviru poziva “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Među odabranim je i projekat Općine Novi Grad Sarajevo “Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“, koji će se realizirati s ciljem povećanja mogućnosti održivog zapošljavanja na prostoru ove lokalne zajednice. Cetrifikat za ovaj projekat Općinskom načelniku Semiru Efendiću danas je uručio šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Projekat će se implementirati u saradnji sa JU Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Srednjom elektrotehničkom školom, Centrom za razvoj socijalnog poduzetništva, te firmama koje posluju na području općine Novi Grad „Centrotrans – Eurolines“, „Cebos“, „Mistral“, „Technologies“ i „Herbal Spa“. Vrijednost projekta je 186.737 eura.

Njegovom implementacijom obezbijedit će se trajni institucionalni mehanizam saradnje u vidu lokalnog partnerstva za zapošljavanje kao savjetodavnog tijela u procesu predlaganja aktivnih mjera za zapošljavanje od šireg značaja. Projektom će se osigurati i jačanje kapaciteta kompanija za zapošljavanje, te uspostavljanje organizovane prakse za razvoj inovacija i poduzetništva za mlade u okviru Srednje strukovne škole.

U uvodnom dijelu današnje ceremonije obratili su se Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, zatim Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat, kao i direktor ILO ureda za Jugoistočnu Evropu Antonio Graziosi.

Nakon uvodnog izlaganja, koordinator Projekta ispred ILO organizacije Džemal Hodžić prezentirao je kompletan proces podnošenja aplikacija, te istakao statistiku vezanu za zapošljavanje i nezaposlenost u BiH, kao i osvrt na projekte koji su odobreni za finansiranje.

zavnews/novigradsarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *