Izetbegović: Uz Džaferovića, Softića i Zvizdića i četvrti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH

 

Predsjedništvo SDA na jučerašnjoj je sjednici utvrdilo da će 26. maja, na godišnjicu osnivanja, biti održana Konvencija stranke, a na njoj će biti promovirana izborna platforma i utvrđen kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Do sada se spominjalo pet imena za kandidate. Halid Genjac i Adil Osmanović ne bi da budu na toj listi. Ostali su Šefik Džaferović, Denis Zvizdić i Safet Softić, s tim što smo ostavili prostor da bude i četvrti kandidat. Napravit ćemo šire konsultacije na terenu da to definitivno utvrdimo, to je još uvijek otvoren proces, kazao je Bakir Izetbegović na pres konferenciji održanoj u Sarajevu.

Na pitanje novinara zašto nije otišao na Sajam u Mostar, Izetbegović je odgovorio:

– Mislim da se to tako htjelo, da je konkretno Čović to htio da tako bude. Predsjedništvo BiH je stalo svojim autoritetom i ugledom iza Mostarskog sajma, svojim protokolom. Ja sam onda doživio da dobijem pozivnicu, kakvu su hiljade ljudi dobile, na kojoj ne stoji čak ni to da smo pokrovitelji. Nisam znao ni koja mi je uloga tu. To su stvari koje je Čović namjerno uradio. Jedna manipulacija i privatizacija od Čovića. To se namjerno uradilo i nije bilo druge nego ne odazvati se – rekao je Izetbegović i dodao da je on prije dvije godine bio taj koji je otvorio sajam i obratio se.

– To se podrazumijevalo kada je Predsjedništvo pokrovitelj. Ovaj put je Čović odlučio da bude tako, on ima takav utjecaj na one koji organiziraju sajam. Općenito, mislim da se Čović nije korektno ni mudro odnosio prema Bošnjacima niti koalicionim partnerima tokom mandata. Evo, u odnosu na Islamsku zajednicu, ne možemo shvatiti zašto bez potrebe zabija “trn u zdravu nogu”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje vezano za Izborni zakon, Izetbegović je rekao da bi „HNS i Čović htjeli da oni određuju šta su prioriteti, pravila igre. I šta može i šta ne može.

– Oni bi htjeli da pet stranaka nema nikakav stav o tome – kazao je predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodin Bakir Izetbegović.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *