Ministarstvo odbrane: Zabranili smo prisustvo OSBiH u Banjoj Luci, slijedi istraga

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH, pravovremeno – 6. 1. 2017. godine, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banja Luci 8. i 9. januara 2017. godine.

Prethodno je Ministarstvo odbrane BiH, u vezi sa aktom NATO štaba u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH 9. januara.

Kako se Predsjedništvo BiH nije očitovalo o našem dopisu do 8. januara, to je Ministarstvo odbrane BiH istog dana u 12 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OS BiH, da se obustave sve radnje u vezi sa angažovanjem pripadnika OS BiH za 9. januar u Banja Luci.

Također, istog dana u 18 sati, Ministarstvo odbrane BiH je izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas (9. januara), Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH.

faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *