Potpisan Ugovor za izgradnju dionice Nemila – Vranduk vrijedan 64 miliona maraka

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju autocesta na Koridoru Vc, dionica Nemila – Vranduk. 

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64 miliona 956.530 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca. JP Autoceste FBiH uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva osigurale sredstva za finansiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder v.d. direktora JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Mehmet Ufuk Aksakal, projekt koordinator kompanije HGG Insaat Anonim Sirketi iz Turske, te Denis Lasić , federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Kazim Guntas u svojstvu svjedoka izvođača radova.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64.956.530,00 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca. JP Autoceste FBiH uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva osigurale sredstva za finansiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Dionica Nemila – Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, dionicu Poprikuše – Nemila na sjeveru, te dionicu Vranduk – Ponirak na jugu, čijom će izgradnjom biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim dionicama.

Po Ugovoru glavni radovi podrazumijevaju izgradnju autoceste u punom profilu na ukupnoj dužini, potporne i obložne konstrukcije, vijadukt, podvozi ispod autoceste, izmještanje magistralne ceste M-17 u dužini od 3,6 kilometara i regulaciju korita rijeke Bosne u dužini od tri kilometra. Uključujući izgradnju dionice Nemila – Vranduk, trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 kilometara autoceste na Koridoru Vc.

Sa završetkom izgradnje dionice Nemila – Vranduk, u promet će biti pušteno ukupno 23 kilometra autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen. Do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora za početak radova na još tri dionice prema sjeveru kod Doboja dužine 43 kilometra ukupne investicijske vrijednosti oko 961 milion maraka. Ova sredstva su već osigurana kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, te EU grantovi.

Ugovor za dionicu Putnikovo Brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara bit će potpisan sredinom godine, potpisivanje ugovora za dionicu Medakovo – Ozimice dužine 21,7 kilometara planirano je za treći kvartal tekuće godine, a za dionicu Ozimice – Poprikuše 12,8 kilometara krajem godine. Sa ova tri ugovora kompletan sjeverni dio koridora u Federaciji BiH bit će u izgradnji.

Završetak svih dionica na sjeveru do Doboja predviđen je do kraja 2024, i početka 2025. godine i zavisit će od brzine provođenja tenderskih procedura i ugovaranja, te poštivanja predviđene dinamike izgradnje, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *