EBRD investicijama oborio rekord u 2016. godini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je prošle godine investirala u 378 projekata, u vrijednosti 9,4 milijarde eura, čime je nadmašen rekord iz 2015, saopštio je danas taj kreditor.

EBRD je, kako se navodi, nastavio snažno podržavati region, u kome je angažovan kroz programe koji pomažu modernizaciju ekonomija i doprinose da budu snažnije i otpornije.

Među zemljama u koje je EBRD najviše uložio u prethodnoj godini su Turska, Kazahstan, Egipat, Poljska i Bugarska.

U prošloj godini EBRD je pojačao ulaganja u projekte u domaćoj valuti na 93 projekta, sa 80, godinu dana ranije, navela je ta banka.

Takođe je EBRD očuvao visok nivo investicija u mali biznis, koji se smatra ključnim za ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta. Istovremeno je povećan broj projekata u koje je EBRD investirao u zemljama koje su najmanje napredovale u tranziciji na 114 sa 102 u 2015.

U sklopu tranzicije ka “zelenoj” ekonomiji, udio ekoloških ulaganja EBRD povećan je na 33% ukupnih godišnjih investicija sa 31% u 2015.

Lani je EBRD povećao i učešće u projektima koji treba da doprinesu većoj rodnoj ravnopravnosti na 29 sa 23 projekta u 2015. godini.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *