Obilježena 480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese

Svečanom akademijom, uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju iz svih segmenata društva, u amfiteatru GH Medrese, juče je obilježena 480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese. Utemeljena je 08.01.1537. godine, te je osmi januar zvaničan dan škole. Na kraju prvog polugodišta upriličen je poseban program za učenike, profesore i odgajatelje škole.

Slikovni rezultat za mensur malkicO značaju ovog jubileja hfz. Mensur Malkić, direktor Medrese, istakao je da je velika odgovornost biti na čelu ove odgojno-obrazovne institucije. U pozdravnoj riječi podsjetio je na vizionarsku misao vakifa.

“Svršenici medrese svojim životom i radom svjedoče o dobročinstvu vakifa. Iako nije imao svoje potomke, generacije svršenika Medrese, ubrajaju se u plemenitu porodicu Gazi Husref-bega. Oni ga svojim radom i dovama čine i dalje bliskim uzorom.” – kazao je Malkić

Na svečanoj akademiji priznanje za afirmaciju Medrese uručeno je njenim istaknutim svršenicima. Priznanje za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove uručeno je Huseinu ef. Smajiću, zamjeniku resiu-l-uleme i Hasanu Čengiću, Predsjedniku sabora IZ u BiH.

Povodom jubileja škole, objavljena je i Monografija GHB medrese.

BIR.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *