IMTEC i Yunus Emre opremili škole u FBiH: Pomoć vrijedna više od 300 000 KM

IMTEC Solutions – odjel kompanije IMTEC za informatička rješenja, uspješno je proveo projekat opremanja  škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, video – prezentacijskom opremom. Projekat je vrijedan više od 312.000,00 KM i u cijelosti ga je finansirala Ambasada Republike Turske – Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu.  

Projekat je pored 100 interaktivnih setova obuhvatio i dodatnih 100 projektora i 300 bijelih tabli za potrebe ovih škola. Cilj donacije je da se učenicama i učenicima iz Unsko-sanskog Kantona, Srednjo-bosanskog, Bosansko-podrinjskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko–dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, omogući jednostavnije savladavanje i usvajanje novih lekcija pomoću najnovijih metoda i multimedijalnog pristupa. Najveći broj tabli interaktivnih setova, njih 26, isporučen je u Zeničko–dobojski kanton.

Osnovni model Smart interaktivnog seta, uključuje tablu dijagonale 77“ osjetljivu na dodir, short throw projektor XGA rezolucije sa integrisanim zvučnicima, zidni nosač projektora, olovku za pisanje, te smart notebook aplikaciju.

Uključivanje velikog dijela zemlje, sa istovremenim fokusom na više regija, osigurat će jednake šanse djeci iz različitih dijelova BiH. Korisnici opreme su škole koje su se prethodno odlučile na ulazak u projekat izučavanja turskog jezika kao drugog stranog jezika u okviru nastavnog procesa.

„Pametna tabla“  sadrži preko 6600 lekcija za učenje i savremene aplikacije za komunikaciju, a tabla ima funkciju touchscreena i kao takva je najpogodnija za učenje stranih jezika. Omogućava i 3D prikaz geograskih karti i pojmova, mogućnost virtualnih radnji u biologiji, mogućnost snimanja zaslona i zabilješki napravljenih na tabli, kao i to da se djeca povežu svojim pametnim uređajima te odgovaraju na pitanja i time ostvaruju interakciju sa predavačima. Osim toga, pomoću table može se pristupiti svakom zanimljivom sadržaju na internetu.

„Isporuka i instaliranje ovih rješenja je trajala 45 dana, a potom je dodatno omogućena i edukacija nastavnika za potpunu interakciju. Pored edukacije, naš tim iz IMTEC Solutions je kreirao i edukativni video sadržaj koji je dostupan na Youtube kanalu u svakom trenutku. Setovi se već koriste i raduju nas reakcije korisnika koji su nam uputili samo riječi hvale“, saopćili su iz IMTEC Solutions.

Od pridruživanja IMTEC-a mreži Smart ovlaštenih partnera pa do danas, IMTEC Solutions je postao lider po broju implementiranih rješenja za obrazovne institucije i kompanije u BiH, ističu u ovoj kompaniji.

Turski kulturni centar “Yunus Emre” u Sarajevu je otvoren 2009. godine i prva je inostrana ispostava Turskog instituta “Yunus Emre” osnovanog s ciljem prezentiranja turske kulture, historije, jezika i književnosti. Turski kulturni centar svojim aktivnostima je doprinio da se turski jezik danas nalazi na listi izbornih predmeta i da ga pohađa oko 5.000 učenika u školama na teritoriji sedam kantona FBiH.

IMTEC d.o.o. Sarajevo je domaća informatička kompanija, koja zapošljava 90 uposlenika i djeluje kroz IMTEC Solutions i IMTEC Stores. Kompanija posjeduje centar za isporuku IT usluga putem kojeg certificirano i obučeno osoblje obavlja ugovorene usluge servisa i podrške za više od 1000 poslovnih korisnika u BiH.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *