Naučnici testiraju novu vakcinu protiv HIV virusa

Nova vakcina protiv HIV virusa prošla je početna ispitivanja na 33 pacijenta, a sada će biti testirana na uzorku od 600 osoba koje nisu zaražene ovim virusom kako bi se pronašli načini za prevenciju, saopšteno je iz Univerziteta u zapadnom Ontariju.

Rezultati prvog testiranja vakcine koju su nazvali “SAV001” objavljeni su u magazinu “Retrovirolodži”.

Ova vakcina sadrži virus, ali modifikovan da bi bio bezopasan za ljudsko zdravlje i kako bi osoba koja dobije vakcinu razvila antitijela i odbranila se od virusa, prenosi RT.

“Veoma smo uzbuđeni zbog rezultata prve faze”, izjavio je ljekar Čil Jong Kang, vođa projekta na Univerzitetu u zapadnom Ontariju.

“Ostaje da utvrdimo da li imuna reakcija koju pokreće ova vakcina može spriječiti da se vakcinisana osoba zarazi HIV virusom. Puni smo nade”, kaže Kang.

Ovo je prva vakcina ovog tipa za koju je dozvoljeno testiranje na ljudima.

Nova ispitivanja, zakazana za septembrar naredne godine, kada će biti sprovedeno istraživanje na 600 dobrovoljaca iz cijele sjeverne Amerike koji nisu zaraženi HIV virusom.

“Ukoliko dokažemo da je ova vakcina uspješna u prevenciji HIV virusa, možemo zaustaviti epidemiju side, a to će biti ogroman doprinos čovječanstvu”, istakao je Kang.

Ako se naredna ispitivanja pokažu kao uspješna, vakcina će biti testirana na 6000 dobrovoljaca širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *