Pet jednostavnih koraka do pozitivnih promjena

Živjeti život punim plućima nije moguće prepustimo li se brigama koje zaokupljaju naše misli. Otpuštanje briga nije lako, ali život s većim mirom i entuzijazmom donosi slobodu tvojim živcima, a sloboda je, baš kao i ljubav, vrijedna truda!

Za vas smo odabrali nekoliko savjeta koji će vam pomoći da iz negativnog izvučete pozitivno. Možda vam se na prvi pogled čini jednostavnim, ali ovo nije plan koji ćete moći realizirati preko noći. Bit će potrebne sedmice, možda čak i mjeseci kako bi prestali brinuti oko nepotrebnih stvari. Imajte strpljenja i držite se ovih pet koraka:

Prvi korak

Vježbajte pažljivo slušanje, ali ovaj put sebe samih. Da, možda neće biti ugodno, možda neće biti ni lako, ali je nužno potrebno. Slušajte, procjenjujte i analizirajte vlastite riječi – saznajte šta tačno zadržavate u sebi, a šta tačno izlazi van na vidjelo.

Drugi korak

Vježbajte iskrenost sa samim sobom. Postavite si pitanja poput: “Vjerujem li doista u ono što pričam o sebi, onoj osobi, ovoj situaciji ili samo blebećem kako bih se riješio negativnosti u koju zapravo i ne vjerujem?”

Treći korak

Počnite govoriti stvari suprotne od onih koje govorite inače. Možda vam se to čini lažnim ili ciničnim, ali vjerujte nam na riječ – ovo stvarno ima smisla. Osjetit ćete promjene na bolje i iznenaditi sami sebe.

Četvrti korak

Počnite voditi dnevnik rezultata uspjeha i neuspjeha. Pažljivo zapisujte koje su vam se promjene događale tokom provođenja ovog plana. Vidjet ćete koliko je zapravo bilo lako prigrliti pozitivan životni stav i koliko se lako odmaknuti od tereta briga.

Peti korak

Vježbajte pridavanje pozitivne karakteristike svakoj osobi i situaciji svakoga dana. Stvar je odluke kako ćete procjenjivati ljude i situacije, no budete li se držali ovog koraka shvatit ćete koliko ćete biti sretniji i ispunjeniji ljubavlju. Bez brige, nećete zavaravati sami sebe i žmiriti na realnost. Stvar je u tome da ćete shvatiti da uistinu postoji nešto pozitivno u negativnom.

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *