Posao izgradnje zgrade ambasade Saudijske Arabije dodijeljen Al-Shidiju

 

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah je sa vlasnikom Shad Invest d.o.o. Suleimanom Al-Shiddijem potpisao danas Sporazum o gradnji zgrade Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

Objekat će biti izgrađena na Vilsonovom šetalištu, površine 5.000 kvadrata, a vrijednost projekta je 20 miliona eura.

Ambasador Mominah je izrazio zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, te kazao da će gradnja zgrade Ambasade biti još jedan pečat dobre saradnje BiH i Kraljevine.

– U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine ovim ispunjavamo plan “Vizija 2030” da svaka naša ambasada na svijetu ima svoj objekat koji će biti odraz dobre saradnje između države domaćina i Kraljevine Saudijske Arabije – kazao je ambasador Mominah.

Radovi će trajati 20 mjeseci, a saudijski ambasador izražava nadu da će izgradnja i prije tog roka biti završena.

Firma Shad Invest d.o.o. koja je dio grupacije Al Shiddi je projekt gradnje ambasade dobila na osnovu raspisanog međunarodnog tendera.

– To će biti najveći i najljepši objekat ne samo u BiH nego i u regiji. Oslikavat će odnos Kraljevine i BiH – kazao je Al Shiddi i dodao da će u gradnju objekta biti uključen domaći bh. tim koji ima svjetska iskustva u građevinarstvu.

U gradnju objekta će biti uključeni i kooperanti iz BiH, građevinski materijal će biti domaći, osim onog materijala koji se ne proizvodi u BiH. Za građane BiH bit će osigurano 300 radnih mjesta, dok će u cjelokupnoj gradnji indirektno biti uključeno nekoliko hiljada osoba.

– Vlada Kraljevine Saudijske Arabije je odlučila da radna snaga bude iz BiH, a to je znak velikog interesovanja Vlade KSA za velike investicije u BiH – istakao je Al-Shiddi.

Radovi na izgradnji zgrade Ambasade, koja će biti atraktivna, dizajnerski i stilski urađena u skladu s najnovijim svjetskim trendovima i u skladu sa okolinom, započet će čim se obnove sve dozvole koje su bile već izdate.

Direktori firme Shad Invest d.o.o. Sarajevo i ANS drive Samid Sinanović i Asmir Dževlan koji su iz grupacije Al Shiddi, kazali su da je objekat projektovan u savremenom stilu, bit će funkcionalan, sa svim propratnim zgradama i elementima i predstavljat će “nešto što će u Sarajevu i BiH napraviti veliki odjek“.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *