Sastanak u Briselu: Ekonomija BiH se polako oporavlja

Predstavnici Evropske komisije i BiH sastali su se u Briselu na 2. sjednici Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na sastanku je konstatovano da je ekonomija BiH počela pokazivati znake oporavka. Izvoz iz BiH se značajno povećao, za gotovo 18 posto u trećem kvartalu 2017. u poređenju sa 2016. godinom.

Industrijska proizvodnja pokazuje jak porast, kao i potrošnja. Kamatne stope za komercijalno i privatno kreditiranje su, iako još visoke u komparativnom smislu, na najnižem nivou od osnivanja Centralne banke BiH, te je potrošačko kreditiranje u porastu.

Naplata indirektnih poreza se značajno povećala (10 posto u trećem kvartalu 2017). Dug u odnosu na nivo BDP-a je na relativno niskom nivou.

Inače, sjednicom je za BiH kopredsjedavala Vera Letica, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH i Uwe Stamm iz Generalnog direktorata za ekonomske i finansijske poslove, te Martin Schieder iz Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Tokom konstruktivnih razgovora govorilo se o ekonomskoj i fiskalnoj situaciji zemlje i EU, kao i o napretku strukturalnih reformi u BiH.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *