Kalesijski biznismeni kupuju firme u cijeloj BiH

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini, a u poslijeratnom periodu je doživjela značajan privredni razvoj.

Osim što su nakon privatizacije, sačuvani pogoni Plastikal, Kartonaža, Spreča, Kaleteks, UNIS TOK, došlo je i do procvata drvoprerađivačke industrije. Danas ima više fabrika namještaja Izazov, Rile promet, Ahi Trade, Prima sofa… u kojima je zaposleno više od 500 radnika.

Pored toga što kalesijski biznismeni imaju poslove na području općine Kalesija, počeli su i da kupuju firme širom BiH. Ovu priču pokrenuo je Kasim Selimović, vlasnik kompanije Piemonte. On je u oktobru 2015. kupio Mesnu industriju Prima Vip iz Orašja, a među prvima je počeo i izvoz mesa u Tursku.

Firme izvan Kalesije kupio je i aktuelni načelnik Sead Džafić, koji je i vlasnik izvozno orjentirane kompanije UNIS TOK. Prvo je kupio tuzlansku Livnicu čelika za 13,9 miliona KM, a nakon toga i Kovnicu u Bileći, koju je platio 1,9 miliona maraka. I Džafić sigurno na ovome neće stati.

Taj trend nastavila je i firma Lafat komerc, vlasnika Adnana Lovića. Kupili su Fabriku radijatora Termal iz Lopara. Firma se bavi preradom i obradom lima, proizvodnjom metalnih proizvoda i važi za vodećeg prerađivača lima u regionu. Trenutno zapošljavaju više od 250 radnika.

Priču je nastavio i Ruvejd Imšić, vlasnik firme Telefongradnja. Na javnom nadmetanju kupio je imovinu, zemljište i zgradu tuzlanskog preduzeća Amos u Tojšićima, za 336.200 KM.

Naravno, riječ je o kupovini proizvodnih pogona. Po drugim bh. gradovima brojne su i benzinske pumpe, trgovački objekti i osiguravajuća društva, čiji su vlasnici Kalesijci.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *