Dedić: Poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno 13,6 miliona KM poticaja

Poljoprivrednim proizvođačima u FBiH isplaćeno je 13,6 miliona KM poticaja. Osim toga od oko dva miliona KM isplaćeno je za programe veterinarstvo, izjavio je federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić, nakon održanog sastanka u Vladi FBiH sa sedam resornih kantonalnih ministara i predstavnicima drugih kantonalnih ministarstava.

Federalnom ministarstvu je iz budžeta FBiH za prošlu godinu isplaćeno 15,5 miliona za poljoprivredu, što je prema riječima Dedića značajan iznos za prostor cijele Federacije.

– U ovoj godini očekujemo da pored svih problema, Federalno ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede dobije podršku kako bi redovnost isplate poticaja bila na vrijeme sjetve, odnosno na proljeće – istakao je Dedić.

Kantonalni ministri izvijestili su Dedića o izvršenju poticaja u prošloj godini, te je, kako su potvrdili resorni ministri Himzo Smajić i Mato Brkić, u Zeničko-dobojskom kantonu bilo isplaćeno 2.500.000 KM, a isti iznos je planiran za tekuću godinu, dok se 1.700.000 KM izdvaja iz godine u godinu u Posavskom kantonu.

Kantonalne ministre Dedić je pozvao da se angažuju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata do 31. marta da bi se, kako kaže Dedić, uspješno mogao provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

– Pored toga, poljoprivredni proizvođači će putem Farmer portala imati uvid u svoje zahtjeve (stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje) i periode njihove isplate – dodao je Dedić.

zavnews/vladafbih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *