HNS BiH: Otužno je Čovićevo promoviranje podjele BiH

Hrvatski narodni savez BiH (HNS BiH) pozdravlja i smatra hvale vrijednim napor člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Dragana Čovića da organizira naučni skup u Neumu pod nazivom “Hrvati BiH – nositelji evropskih vrijednosti?”

Otužnom, međutim, drži činjenicu što je organizator skupa još jedanput – izostavljajući pozvati na skup značajan broj naučnika i javnih radnika iz reda hrvatskog naroda – demonstrirao i djelimično potvrdio da on nije član Predsjedništva BiH koji zastupa prava, interese i potrebe svih, nego samo dijela Hrvata BiH koji dijele njegova ideološka i politička uvjerenja, zbog čega je pozvao na skup samo takve sebi slične.

– Politička uvjerenja i opredjeljenja koja on zastupa i promovira, a koja se u realnom svode na podjelu BiH, suprotni su vrijednostima, standardima i normama na kojima je konstituirana savremena Evropa i zapadna civilizacija uopće. Kao takva ona su suprotna interesima hrvatskog naroda u cjelini, posebno u BiH – saopćili su iz HNS-a BiH.

U ovoj stranci smatraju da je podjela BiH koja bi se odvijala dvofazno: prvo, kao preustroj u troentitetsko uređenje, a zatim u faktičku podjelu BiH, interes drugih domaćih, a i stranih (ruskih) interesa.

– Samo cjelovita i integrirana BiH je općehrvatski interes. Na sreću, i neovisno o organiziranom skupu, ogromna većina Hrvata kako u BiH, tako i Hrvatskoj i šire ne dijele opredjeljenja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, jer on i takvi kao on nisu nositelji evropskih vrijednosti – saopćili su iz Hrvatskog narodnog saveza BiH.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *