U Evropskom parlamentu usvojen izvještaj o BiH

Vijeće za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojilo je izvještaj Evropske unije o BiH, sa 45 glasova za, 11 protiv i tri suzdržana. Nacrt izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. pripremio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Preda je poručio da Evropski parlament ovim pozdravlja korake koje je BiH u proteklom periodu napravila na putu ka Evropskoj uniji, a posebno aplikaciju za članstvo u EU iz februara 2016.

– Radujemo se mišljenju Komisije i želimo ohrabriti vlasti BiH da se tom procesu vrlo ozbiljno posvete – kazao je Preda.

On je također naglasio da se naša zemlja treba fokusirati na provođenje reformi iz Reforske agende EU za BiH, reformu pravosudnog sistema i javne uprave, te izbjeći teme o podjeli koje bi mogle odgoditi napredovanje ka EU, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta.

Navedeno je i to da su neprihvatljivi napori vlade Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije.

– BiH neće postati uspješan kandidat za članstvo u EU dok ne uspostavi odgovarajuće institucionalne uslove – ističe se u saopćenju.

Izvještaj se sada šalje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta koji će o tome raspravljati i glasati u februaru u Strazburu.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *