Sebija Izetbegović: Doktore koji su trebali biti u dežuri na KCUS-u, nalazila sam po privatnim klinikama

Nakon više od godinu dana rada novog menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) javnosti se obratila prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica.

Prof. Izetbegović je iznijela niz detalja o tome u kakvom stanju je menadžment na čelu sa njom zatekao najveću zdravstvenu ustanovu u državi.

– Po dolasku u KCUS trebalo je prvo napraviti tim saradnika, uradila sam to promptno. Veći dio bivše upravljačke strukture bio je mjesecima na bolovanju. Pojedini ljekari su nas unaprijed nekoliko mjeseci obavještavali da će ići na bolovanje, pa na godišnje odmore, što je značilo da ih mjesecima nije bilo na poslu. Dešavalo se da u popodnevnim satima pojedini ljekari nisu ni dolazili na posao u dežuru. Oni su jednostavno dežure provodili u svojim kućama ili na privatnim klinikama. U to sam se lično uvjerila kada sam zvala privatne klinike na kojima rade, gdje mi je rečeno da mi se doktor ne može javiti, jer je trenutno s pacijentom. Dakle, u to vrijeme je trebao biti na KCUS-u – kazala je Izetbegović.

Istakla je i to da je smanjen broj rukovodećih mjesta i da je time ušteđeno 600.000 KM na godišnjem nivou.

– Pri dolasku na posao sam zaticala 500 osoba u hodniku, iznerviranih i glasnih u prepirkama, pa sam u civilnoj odjeći “zalutala” među njih i shvatila da u ulazu u laboratoriji postoje bočna vrata gdje su ulazili probrani pacijenti. Dok su neki čekali satima, drugi su ulazili na vrata rezervirana samo za njih, za probrane. Ne može biti probranih! Zdravstvenu uslugu, po redu i na vrijeme, trebaju dobiti svi koji plaćaju zdravstveno osiguranje, posebno oni koji su u hitnoj potrebi – kazala je Izetbegović.

Laboratorija je izgledala kao neka ‘twilight’ zona, dodala je.

– Pacijenti su imali brojeve kao u logoru, dobiju broj ujutro i čekaju cijeli dan, gladni. Pri tome, tu su bili bolesni ljudi, trudnice i ostali – kazala je Izetbegović.

Govorila je i o tome kako je zatekla neke klinike na kojima nije bilo pacijenata, ali je zato bilo šefova. Na Onkologiji je bila raspoređena jedna medicinska sestra na 30 pacijenata, što je nedopustivo, rekla je Izetbegović.

Govoreći o uštedama, Izetbegović je kazala da je otkako je ona došla na čelo KCUS-a, samo kabinet generalnog direktora uštedio 300.000 KM.

Izetbegović je posebno naglasila kako je ova zdravstvena institucija već vratila 63 miliona KM duga.

-Dug Kliničkog centra Univerzireta u Sarajevu je bio veći od 100 miliona KM. Predanim radom smo do 30. decembra 2016. godine vratili više od pola duga te smo platili 63 miliona KM. Mislim da nijedna ustanova do sada nije poslovala ovako pozitivno za kratko vrijeme – kazala je generalna direktorica KCUS-a.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *