Projekat budućnosti u Brezi: Reciklirat će se gume, povrće uzgajati na vodi i graditi bioplinara

U Brezi je nedavno održan sastanak predstavnika općinskih vlasti, Rudnika mrkog uglja Breza i menadžmenta firme Prve gume iz Hrvatske, na kojem su dogovoreni detalji 20 miliona KM vrijednog projekta.

Kako je za Faktor pojasnio Enver Hadžiahmetović, savjetnik za privredu i lokalni razvoj načelnika Muniba Zaimovića, predstavnici investitora su u BiH tražili pogodno mjesto za ulaganje, koje bi bilo blizu glavnih saobraćajnica, glavnog grada, željezničke pruge i aerodroma.

– Breza ispunjava te uvjete, a u pitanju je više projekata. Prvi se tiče izgradnje postrojenja za suhu reciklažu autoguma gdje bi se gume “drobile“ u sitnu granulaciju. Iz te mase bi se proizvodili drugi gumeni proizvodi poput tartan staza, određenih vrsta “ležećih policajaca“ i niza drugih proizvoda. Drugi projekat se tiče izgradnje bioplinare koja bi proizvodila i električnu energiju i toplotu koja bi bila korištena za treći projekat izgradnje specijalne vrste staklenika za povrće, takozvane hidroponike, odnosno “plutajućeg povrća“. Takvo nešto još nema u BiH, a od zemalja regije ima u Srbiji. Za to bi trebalo oko 35 dunuma zemljišta i prinosi povrća bi bili četiri do pet puta veći nego u tradicionalnim staklenicima. To bi bila organska proizvodnja za izvoz u zemlje Zapadne Evrope. Konačno četvrti projekat se tiče izgradnje fabrike peleta. Kroz ova četiri projekta vrijedna u početnoj fazi oko 20 miliona KM, bilo bi zaposleno između 150 i 200 radnika – navodi Hadžiahmetović.

Ono što je specifičnost Breze jeste da će ova postrojenja biti izgrađena na sada već napuštenim površinskim kopovima lokalnog rudnika.

– Sada smo u fazi kada pripremamo dokumentaciju koja će biti osnova za obligacione odnose između općine, rudnika i investitora. Nakon toga će se raditi i na izdavanju potrebnih dozvola u saradnji sa nadležnim institucijama Zeničko-dobojskog kantona. Nadamo se pozitivnim stvarima i vrijedi da čitava općina vrijedno radi da ovu investiciju kompletiramo, privučemo 20 miliona KM i zaposlimo 150-200 ljudi – zaključuje Hadžiahmetović.

Po optimističnim procjenama, ulazak investitora u posjed bi se mogao desiti kroz dva do tri mjeseca, a u međuvremenu općina mora obezbijediti priključak na struju, vodu, te urediti prilaz zemljištu.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *