Osnovana Grupacija proizvođača flaširane vode Tuzlanskog kantona

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla (KPKT) danas je osnovana Grupacija proizvođača flaširane vode Tuzlanskog kantona, koja će zastupati interese priozvođača s ciljem veće zastupljenosti na domaćem tržištu.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPKT Suad Selimović, kazao je da je osnivanjem ove grupacije Kantonalna privredna komora TK okupila osam proizvođača flaširane vode.

“Uspostavljanjem Grupacije proizvođača flaširane vode TK, želimo pokazati našim građanima da imamo dobre firme, koje proizvode flaširanu vodu i imaju svu potrebnu dokumentaciju, čije se vode nalaze na listi izvorskih voda Agencije za sigurnost hrane i koje su ocijenjene po kvalitetu”, rekao je Selimović.

Ističe da će ova grupacija nastojati da zajednički nastupi na tržištu i na taj način što više promovira domaći proizvod.

Flaširana voda je, kako je pojasnio, u kategorijama mineralna voda, prirodna voda i stona voda, a vrijednost uvoza ovih voda posljednjih godina dosegla je više od 23 miliona KM.

“Cilj je okrupniti domaću proizvodnju i napraviti dobru reklamu domaćih proizvođača”, podvlači Selimović, naglasivši da oni upošljavaju i do 20 ljudi, te plaćaju poreske obaveze državi.

Upitan da li proizvođači izvoze vodu na inostrano tržište, kazao je da zasad vodu prodaju na domaćem tržištu te da je bilo pokušaja izvoza, međutim nisu uspjeli. Navodi primjer da je voda na carinskom terminalu zadržavana i po sedam dana i na kraju vraćena u BiH.

Vlasnik firme Kobens, koja proizvodi vodu Kristal, Sabit Begić smatra da bi Grupacija ubuduće morala skrenuti pažnju javnosti na značaj i važnost domaće vode na domaćem tržištu.

“Mi smo uveliko potisnuti od uvoznih voda i ozbiljno smo ugroženi te niko od nas nije iskoristio više od 20 posto svojih kapaciteta”, upozorio je Begić.

Naveo je problem koncesija za vodu, naglasivi da koncesija za vodu košta četiri puta više nego koncesija za kamen, pijesak, ugalj i slično.

Tvrdi da njegova firma proizvede dnevno od 5 do 7 tona vode, ali da bi mogao proizvoditi i deset puta više.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *