Unaprijediti saradnju BiH i Turske u svim oblastima

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç, jučer je tokom nastupne posjete državnoj ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac, istaknuo kako je njegova zemlja prijateljski i historijski vezana za BiH, te da mu je cilj ojačati i produbiti saradnju u svim oblastima.

Tokom razgovora Koç je naglasio kako je za Tursku Bosna i Hercegovina zemlja od posebnog interesa, te da se problemi u našoj zemlji osjete i u Turskoj, ali i obrnuto. Naveo je kako je Turska od početka sirijske krize udomila više od tri miliona sirijskih izbjeglica i da čini “sve što je u njenoj moći da ublaži tu, prije svega, veliku ljudsku tragediju ali i sigurnosni izazov”. Naglasio je kako je smanjenje ilegalnih migracija preko Grčke ka zapadnoj Evropi, odraz činjenice “ da Turska poštuje međunarodne dogovore i obaveze koje je njima preuzela”.

“Sigurnost Evrope počinje od njenog NATO partnera, a to je Turska”, poručio je ambassador Koç naglasivši kako se posebno cijeni to da je BiH među prvima poslala poruke podrške nakon državnog udara u Turskoj iz jula prošle godine.

Ministrica Borovac se zahvalila na svesrdnoj pomoći i podršci koju je Turska pružila BiH, a koja se ogleda kroz brojne obnove kulturno-historijskih spomenika i vjerskih objekata i nizom drugih projekata i donacija, među kojima je i značajno učešće u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvećeg poslijeratnog programa povratka u našem regionu.

Istaknula je kako posebno cijeni napore i angažman Turske u kontekstu migracione krize. Ministrica Borovac je naglasila kako vjeruje u snagu Turske da prevaziđe problem na unutrašnjem i međunarodnom planu, a naročito u kontekstu mirovnih pregovora u Siriji kojim posreduju Turska, Rusija i Iran.

Zaključeno je kako postoji opredijeljenost za zajednički angažman na planu osigiranja uslova za održivi povratak, prvenstveno kroz otvaranje novih radnih mjesta, te projekte elektrifikacije brojnih povratničkih naselja, a posebno onih pogođenih poplavama iz 2014. godine.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *