Podržana inicijativa da Vlada hitno osigura novac za Roditeljsku kuću, kao i zakon o vještačkoj oplodnji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, većinom glasova je usvojio inicijativu poslanice Amre Kunovac (Demokratska fronta) da Federalna vlada hitno osigura novac kako bi pomogla funkcioniranje Roditeljske kuće izgrađene u Sarajevu za boravak roditelja s njihovom djecom koja se liječe od malignih bolesti. Ovdje je riječ o malim pacijentima, odnosno njihovim roditeljima koji dolaze iz drugih sredina.

Inicijativu poslanice Kunovac je Predstavnički dom odobrio s 50 glasova, dok je 13 poslanika bilo uzdržano a dvoje glasalo protiv.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na ovoj sjednici odobrio je većinom glasova i Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kojeg je predložio SDP BiH, s tim da je vraćen proceduralno u Nacrt zakona i neće ići skraćenom nego normalnom procedurom.

Taj tekst daje osnov zavodima zdravstvenog osiguranja, federalnom i kantonalnim, da finansiraju biomedicinske tretmane neplodnim parovima, koji to žele, u cilju dobivanja potomstva.

zavnews/fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *