Vlada TK za zapošljavanje mladih ljekara osigurala 350.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, u finansijskom planu za 2017. godinu osigurali su 350.000 KM za Program zapošljavanja mladih doktora medicine, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, potvrdio je ministar zdravstva tog kantona Bahrudin Hadžiefendić.

Taj program je nastavak projekta koji su Ministarstvo zdravstva i ZZO tog kantona, realizovali u prošloj godini, kada je 45 ljekara dobilo prvi posao.

Slikovni rezultat za Bahrudin Hadžiefendić.Podsjeća da je prošle godine od 80 nezaposlenih ljekara na području TK, projektom Federalne vlade zaposleno njih 20, a od preostalih 60, projektom Kantonalne vlade uposleno je 45, tvrdeći da preostalih 15 nije zaposleno zbog opstrukcija pojedinih domova zdravlja.

ZZO TK objavit će narednih dana javni poziv zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona da apliciraju za program zapošljavanja za ovu godinu, navodi Hadžiefendić, poručivši da se nada, da će ovaj put sve zdravstvene ustanove učestvovati u realizaciji tog važnog projekta.

Prioritet za zapošljavanje ove godine će imati ljekari koji nisu uspjeli prošle godine učestvovati u projektu, a nalazili su se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK, a zatim i ljekari koji su u međuvremenu završili studij medicine, a još nisu uspjeli naći posao.

Ovo je strateški plan rada Vlade i Ministarstva zdravstva TK-a, na zaustavljanju odlaska mladih ljekara iz BiH. Uložit ćemo sve dodatne napore da taj trend usporimo, a u budućnosti i da ga zaustavimo, poručuje Hadžiefendić. Naglašava da je Projekat zapošljavanja mladih ljekara, koji provodi Vlada TK, jedinstven na području Federacije BiH.

zavnesw/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *