Yildirim primio Džaferovića i Softića: Produbiti ekonomsku saradnju Turske i BiH

ANKARA – Premijer Republike Turske Binali Yildirim, sastao se danas u Ankari s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Doma naroda PSBiH Safetom Softićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim je izrazio zahvalnost na solidarnosti BiH i njenog naroda s Turskom, zbog pokušaja puča terorističke organizacije FETO u toj zemlji, 15. jula prošle godine.

Turski premijer je također izrazio stav i očekivanja u okviru borbe protiv FETO-a.

Prema izvoru iz turske vlade, Yildirim je sa zvaničnicima BiH razgovarao o političkim i ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Yildirim je istakao kako je potrebno produbiti saradnju u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, dodajući kako će u tom kontekstu nastaviti da ohrabruju privrednike.

Tokom sastanka je bilo riječi i o regionalnim pitanjima, a Yildirim je napomenuo kako će Turska nastaviti pružati podršku BiH na putu integrisanja u transatlantske organizacije.

Članovi delegacije BiH su izrazili spremnost u pogledu jačanja odnosa s Turskom na svim poljima.

Poručili su kako su od prvog sata nakon pokušaja puča, iskazali solidarnost sa turskim narodom i njihovim vlastima, dodajući kako neće dozvoliti da ovo pitanje negativno utiče na bilateralne odnose.

Džaferović i Softić boravit će od 24. do 26. januara u zvaničnoj radnoj posjeti Republici Turskoj, gdje će sa najvišim zvaničnicima razgovarati o unaprjeđenju bilateralnih odnosa i privredne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Delegaciju PSBiH u Ankari će, kako je predviđeno, pored Yildirima primiti i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

zavnews/AA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *