Svečanost: Ispraćena još jedna generacija učenika/ca Gazi Husrev-begove medrese

U Gazi Husrev-begovoj džamiji, danas poslije podne-namaza upriličena je svečana akademija maturantica i maturanata. Gazi Husrev-begova medresa, koja je ove godine obilježila i 480. godina postojanja, u svijet šalje 467. generaciju maturanata i 35. generaciju maturantica.

Prisutnima se u svečanom programu obratio direktor medrese hafiz Mensur-ef. Malkić, a roditeljima, učenicima i kolektivu škole čestitao je i izaslanik reisu-l-uleme, muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković.

Slikovni rezultat za mensur malkic“I ova generacija je postigla zapažene rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, kako na međumedresanskim takmičenjima tako i na državnom, federalnom, kantonalnom i općinskom nivou. Na međumedresanskim takmičenjima ekipe maturantica i maturanata osvojili su prvo mjesto iz arapskog, te druga mjesta na takmičenju iz engleskog i bosanskog jezika. Priredili su i predstavu Nanin softa, koju su izveli u nekoliko gradova. Potvrdili su želju vakifa  da će u medresi učiti, pametni i marljivi,  a ne nemarni i neodgovorni učenici. Dragi roditelji, vraćamo vam vašu djecu kao izrasle, ozbiljne i obrazovane osobe“, kazao je direktor Malkić.

Fond Bošnjaci je uručio stipendije učenici i učeniku generacije, koji su dobili i vrijedan poklon Bh Telecoma. Prema riječima učenice generacije Mujesire Neimarlije iz Kaknja medresa bi joj uvijek bila prvi izbor: “Medresa mi je ispunila sva očekivanja s kojima sam došla ovdje. Na sebi sam osjetila ogromne promjene u toku školovanja. Planiram studirati islamske nauke“.

Emir Muratović iz Zenice kao učenik generacije je kazao: “Velika je čast biti učenik ove medrese, s obzirom na njen značaj u kulturno-historijskim tokovima naše zemlje i veliku plejadu važnih ličnosti u našem društvu koji su njeni učenici. Medresa me preporodila, jer sam u njoj napredovao kako na duhovnom tako i na intelektualnom planu“.

zavnews/preporod

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *