Kapitenu Zmajeva uručena Državna nagrada za sport

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je na svečanosti u zgradi Parlamentarne skupštine Državnu nagradu za sport u 2016. godini dodijelio kapitenu Zmajeva i najboljem strijelcu u historiji bh. reprezentacije Edinu Džeki.

Dijamant je državnu nagradu za sport u iznosu od 15.000 KM dobio na prijedlog Asocijacija sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine.

Džeko koji će zbog crvenog kartona protiv Grčke propustiti kvalifikacionu utakmicu protiv Gibraltara i prijateljski meč s Albanijom stigao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi primio ovu nagradu.

– Komisija na čelu sa Sinišom Kisićem jednoglasno je Edina Džeku izabrala za dobitnika Državne nagrade za sport u 2016. godini, a taj izbor potvrdilo je i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ako Argentina ima Messija, Portugal Ronalda, Švedska Ibrahimovića, onda BiH ima Edina Dzeku – rekao je ministar Osmanović, koji je uz plaketu Džeki uručio i prigodan poklon.

Najbolji bh. fudbaler ministra je obradovao dresom Rome, a potom je istakao kako mu je izuzetna čast što je dobitnik ove nagrade.

– Nadam se da će što više sportista dolaziti u ovu zgradu. Ja kao sportista imam obavezu da apelujem na nadležne da se što više ulaže u sport jer dobre sportiste i talente imamo. I ja sam odrastao u BiH – naglasio je Edin Džeko.

Novac od nagrade u iznosu od 15.000 KM bit će raspoređen u tri dijela. Dio će biti uplaćen Roditeljskoj kući u Sarajevu, a druga dva dijela ići će dječijim domovima u Tuzli i Mostaru.

Dijamant je nedavno proslavio svoj 31. rođendan za reprezentaciju BiH debitovao je 2007. godine i u 82 nastupa postigao je 49 golova. U novembru 2009. godine postao je prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje iz Bosne i Hercegovine, a 2013. godine dobio je Šestoaprilsku nagradu Sarajeva.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *