Sporazum o saradnji između ANUBiH i UP FBiH: Zajednički projekti pred stranim investitorima

Potpisan je sporazum o saradnji između Akademije nauka i umjetnosti BiH i Udruženja poslodavaca FBiH, kojim se predviđa ujedinjenje kapaciteta u smislu izrade zajedničkih projekata i obraćanju stranim donatorima i finansijerima za istraživanja koja su od opšteg interesa.

Sporazum u Sarajevu su potpisali predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Trifković je nakon potpisivanja kazao da u svim strategijama koje donose državni organi, naći će se fraza da “mi težimo društvu znanja” i da obrazovanje i nauka treba da budu osnovni pokretači razvoja bh. društva.

“Sporazum podrazumijeva da će ANU BiH i Udruženje poslodavaca FBiH, udružiti svoje kapacitete na rješavanju opštih naučnih problema i rješavanju pojedinih stručnih problema sa kojima se susreće društvo poslodavaca. Radit će i na fundamentalnim i aplikativnim istraživanjima radi ostvarivanja što većeg prodora stručnog pristupa u sve aktivnosti”, pojasnio je Trifković.

Dodao je da je on protivnik odvajanja nauke i privrede.

Pandurević je rekao da se radi o opštem sporazumu koji je osnov za dogovaranje.

Slikovni rezultat za mladen pandurevic“U opštem sporazumu je predviđeno da ćemo mi sada sjesti i dogovoriti godišnji i trogodišnji plan. Prva stvar je da ćemo ujediniti kapacitete u smislu izrade zajedničkih projekata i obraćanju stranim donatorima i finansijerima za istraživanja koja su od opšteg interesa. Druga stvar je da ćemo omogućiti našem članstvu da kontaktira ANU BiH povodom njihovih pojedinačnih interesa”, pojasnio je Pandurević.

Istakao je da će raditi na organizaciji zajedničkih seminara, okruglih stolova, konferencija.

“Prva stvar koju ćemo mi predložiti u smislu naučnog istraživanja će biti postavka fiskalnog sistema. Mislimo da tome treba ozbiljno pristupiti”, naglasio je Pandurević.

Prema njegovim riječima, ni u jednoj državi ne postoji ozbiljan naučno istraživački sistem bez uključenja poslodavaca.

“Nauka i istraživanja i primjena u praksi su nešto što teško ide jedno bez drugog”, dodao je Pandurević.

kupujmodomace

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *