Podočnjaci traže pažnju-preispitajte uzrok nastanka

Koža kapaka je tanka pa su umoran izgled i tamni krugovi oko očiju, problem koji se lahko uočava kod mnogih žena.

Genetska predodređenost za pojavu podočnjaka često postoji, a podočnjaci mogu da nastanu i uslijed alergija, bolesti srca i bubrega, pojačane pigmentacije kože oko kapaka, loše cirkulacije, dugotrajne nesanice  ili pušenja.

Dugotrajan rad pred računarom, previše gledanja televizije ili umor, loša, nekvalitetna i neredovna ishrana, su takođe mogući krivci. Tamni, upali podočnjaci mogu biti znak anemije. Usporena drenaža i cirkulacija pogoduju pojavi podočnjaka.

Kako koža stari, podočnjaci će, ako ste im skloni, postati sve izraženiji. Koža u zoni oka je tanja od kože lica, a starenjem se dodatno istanjuje i gubi elastičnost, te negativni efekti postaju izraženiji.

Kesice ispod očiju mogu da signaliziraju i problem s bubrezima ali i hormonske poremećaje poput smanjene funkcije štitne žlijezde, pa zato najprije isključite medicinske razloge njihovog nastanka. Tek kad ste sigurni da ste zdravi, posvetite se njezi koja će ih ublažiti ili otkloniti.

SVI PODOČNJACI NISU ISTI

Natečeni podočnjaci formiraju kesice ispunjene vodom, a nekada i masnim naslagama. Ako su vam oči redovno natečene u istom periodu mjeseca, to može da ima veze sa vašim menstrualnim ciklusom. Jedan od čestih znakova PMS može biti pojava otoka nekoliko dana prije ciklusa.

Kod tamnih kolutova, koje može, a i ne mora da prati naduvanost kože, uočava se mreža krvnih sudova koja se providi ispod veoma tanke kože, a vjeruje se da je u pitanju i nakupljanje gvožđa u potkožnom tkivu. Promjena nivoa pigmenata poslije porođaja ili kao neželjeni efekat upotrebe nekih lijekova, može izgledati kao podočnjaci u području oko očiju. Ako se radi o problemu hormonske neravnoteže to treba liječiti.

Slikovni rezultat za podocnjaci

UNUTRAŠNJA HARMONIJA

Kompletno čišćenje ili detoksikacija organizma pomaže kod otečenosti i kesica. Povratak zdravijem načinu života, dobar san, lagana fizička aktivnost i hrana koja pomaže u detoksikaciji organizma, su veoma važni.

Probajte da koristite prirodne diuretike kao što su zeleni čaj, peršun, kopriva, kukuruzna svila, jedite češće zelenu salatu. Izbacite slanik sa stola, a tokom pripremanja hrane redukujte so i začine koji sadrže so. Birajte gotovu hranu koja nije slana (presoljene suhomesnate proizvode, prevrele sireve, konzervisanu hranu izbjegavajte). Smanjite unos ugljenih hidrata, posebno u večernjim satima. Pijte puno vode, ne samo osam čaša dnevno, već onoliko često koliko možete. Voda značajno poboljšava cirkulaciju krvi, što je zdravo i za oči a može ublažiti hormonsku pojavu podočnjaka i natečenost oko očiju.

Često natečene oči praćene slabošću, infekcijom i povišenom temperaturom, pokazuju da vam nedostaju proteini, esencijalne masnoće, B vitamin, željezo i folna kiselina. Dodajte svojoj ishrani meso, ribu, mliječne proizvode i jaja.

Preparati koje možete kupiti protiv otoka, najčešće sadrže biljne ekstrakte koji pomažu drenažu i smanjuju kesice oko očiju.

SPOLJAŠNJA NJEGA

Povezana slikaKesice ohlađenog čaja od kamilice ili vatu namočenu u ledenu vodu stavite na predio kapaka. Možete da pravite i obloge od čaja žalfije. Jednu kašičicu listova žalfije prelijte sa pola čaše vrele vode. Ostavite poklopljeno 10-15 minuta, procijedite, polovinu ohladite, drugu polovinu podgrijte. Na kapke naizmjenično stavljajte obloge natopljene čas toplim, a čas hladnim čajem.

Krompir skuhajte neoguljen pa potom topao presijecite i stavite na oči 30-40 minuta. Ova maska smanjuje otoke ispod očiju.

Krastavci su vrlo djelotvorni, isijecite ih na kolutove i držite u frižideru. Neka stoje na očima 15-tak minuta, najmanje jednom dnevno, idealno bi bilo svako jutro.

Kao alternativa mogu da posluže i ohlađene jagode i tanki listići jabuke. Prijat će i koži lica.

Ledena terapija smanjuje otečenost. Uzmite nekoliko kockica leda, zamotajte ih u gazu i stavite na oči. Držite 10-tak minuta.

pharmamedica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *