Novalić: Nećemo ostati bez 30 miliona eura EU podsticaja za zapošljavanje

 

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je uvjeren da Bosna i Hercegovina neće ostati bez 30 miliona eura namijenjenih za poticaje zapošljavanja u BiH.

Naveo je da će biti ispunjene obaveze da se “povuku“ ta sredstva Evropske unije, te da postoje opravdani razlozi, i složenost sistema u BiH, zbog čega se kasni u ispunjavanju postavljenih uvjeta za taj projekat.

Kazao je i da opći kolektivni ugovor, po zadnjim promjenama, traje do avgusta, dok sindikat tvrdi da traje do juna, iako se u zakonu računa zadnja promjena.

“Moramo priznati da smo odredbe iz općeg kolektivnog ugovora sve prekomponovali u granske kolektivne ugovore, a ono što nije, devet izmjena, je prošli mjesec prošlo kroz parlament. Tako da opći kolektivni ugovor ovog momenta tehnički može, a i ne mora da postoji”, rekao je Novalić.

Federalni premijer je pojasnio da ne treba miješati novac od akciza, koji ide u opću potrošnju, i sredstva od putarina.

“Pogrešno je rečeno da su entiteti potrošili osam milijardi akciza, jer su one otišle u državni, entitetske, na kantonalne i općinske budžete i znatno su veće od putarina, koje su u BiH 25 feninga, a akcize 30 do 40 feninga. U Hrvatskoj su putarine 101 fening, u Srbiji 89 feninga i u tim zemljama ide gradnja, a kod nas zbog negativnog stava dijela opozicije i vlasti ne gradimo i puštamo da se akcize ubiru u najmanjem iznosu u Evropi”, rekao je Novalić novinarima u Banjoj Luci.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *