Belgija zakonom zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i Ruandi

Danas je belgijski premijer Charles Michel posjetio Kigali povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Ruandi, dok je pravosudni odbor saveznog parlamenta Belgije odobrio prijedlog zakona koji ne dozvoljava poricanje historijske činjenice masakra u Ruandi, kao i genocida u Srebrenici, piše The Brussels Time.

Kako piše The Brussels Times, novi zakon, kojeg bi belgijski parlament trebao usvojiti nakon uskrsnih praznika, ne odnosi se samo na ova dva događaja. U prijedlogu zakona navodi se kako se smatra kaznenim djelom “uskraćivanje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina koje kao takve priznaje međunarodni sud”.

Oba genocida, u Ruandi i Srebrenici, predmet su postupka posebnih tribunala UN-a i Međunarodnog kaznenog suda u Hagu. Zakon bi se također primjenjivao u slučaju budućih genocida i ratnih zločina, piše ovaj belgijski medij.

Novim zakonom ne bi bio pokriven genocid nad armenskim stanovništvom u Osmanskom carstvu za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata. Službeno, razlog je taj što ga međunarodni sud nikada nije rješavao. Neslužbeno, ova tema je srž diplomatskih sukoba s turskom vladom, koja je uvijek negirala pokolj 1,5 miliona Armenaca.

U međuvremenu, poricanje holokausta u Belgiji je već zabranjeno.

– Zakon iz 1995. godine neće se promijeniti. On ostaje rezervisan za iznimnu, užasnu prirodu holokausta, tako da ne postoji ni najmanji dojam stavljanja stvari u perspektivu – kazao je belgijski ministar pravde Koen Geens.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *