Kakanjski načelnik nastavlja pomagati svojim sugrađanima

Načelnik Kaknja Nermin Mandra i dalje nastavlja pružati pomoć i podršku građanima svoje općine koji imaju zdravstvenih i drugih životnih problema.

Naime, Mandra se odrekao većeg dijela tekuće budžetske rezerve, koju prema zakonskim propisima i prema prispjelim zahtjevima raspoređuje općinski načelnik. U Budžetu Općine Kakanj, definisana je nova stavka pod nazivom “Interventna sredstva za pomoć u liječenju i druge vrste pomoći”.

Novčana sredstva sa ove pozicije će se dodjeljivati putem Centra za socijalni rad Kakanj, prema kriterijima koje usvoji Općinsko vijeće Kakanj.

Interventna sredstva će se dodjeljivati za pomoć licima, odnosno porodicama koje se nađu u stanju potrebe zbog liječenja, zbog smrti jednog ili više članova porodice (troškovi sahrane/dženaze), te zbog iznenadnih nesretnih slučajeva u porodici i drugih okolnosti koje uzrokuju stanje potrebe za interventnu pomoć.

Na ovoj budžetskoj stavci planiran je iznos od 50.000 KM. Osim toga, dodatna sredstva kao donacije će moći uplaćivati i druga pravna i fizička lica, privrednici, državne institucije, nevladine i druge organizacije, dakle svi subjekti koji svoje dobrovoljne novčane priloge žele usmjeriti za interventnu pomoć u liječenju, te za druge vrste interventne pomoći. To znači da će ova budžetska stavka biti i veća od 50.000 KM, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Odluke o dodjeli sredstava će donositi komisija u čijem sastavu će biti predstavnik Centra za socijalni rad Kakanj, predstavnik Općine Kakanj, predstavnici klubova političkih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Kakanj, ljekari, farmaceuti, predstavnici privrednika, predstavnici udruženja nacionalnih manjina, predstavnici penzionera i predstavnici boračke populacije. Ovu komisiju će formirati Općinsko vijeće Kakanj.

Izvještaji o utrošku sredstava će se na transparentan način predstavljati javnosti.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *