Ambasador Koc u Bihaću: Dobre političke odnose BiH i Turske preslikati na konkretne projekte

Potrebno je na sveobuhvatan način razviti projekte koji će na najbolji način na terenu, u konkretnim brojkama, preslikati veoma dobru političku saradnju i vezu između BiH i Turske, poručeno je nakon današnjeg sastanka ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasadora Koca je u zgradi Vlade USK u Bihaću primio premijer USK Husein Rošić, a sastanku su prisustvovali predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Sanela Ćenanović, te ministar privrede Ilfad Medić.

Slikovni rezultat za rošic huseinNakon sastanka, Rošić je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je kazao, posjete vrlo brojne turske delegacije na čelu sa ambasadorom Haldunom Kocom.

“Razgovarali smo o projektima koji su realizirani na prostoru Kantona i naših općina. Također, bilo je govora i o projektima za budući period, prvenstveno u oblasti poljoprivrede i turizma. Mi možemo ponuditi velike turističko-ugostiteljske kapacitete, već su određeni timovi koji će raditi na tome”, rekao je Rošić.

Dodao je kako je vrlo ohrabrujuća činjenica da USK ima podršku Republike Turske kada su u pitanju infrastrukturni projekti, ali isto tako i projekti u oblasti kulture i ekonomije.

Ambasador Koc je također izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Bihaću, te kazao kako je sa predstavnicima kantonalne vlade imao predivan i sveobuhvatan razgovor.

Povezana slika“Imali smo priliku da razmijenimo mišljenja u vezi s tim koje bi to oblasti mogle biti u fokusu naše buduće saradnje, odnosno koji su to potencijali koje USK nudi za turske investitore. Iskazana je uzajamna volja i spremnost da se na sveobuhvatan način identificiraju i razviju ozbiljni projekti koji će na najbolji način na terenu, u konkretnim brojkama, preslikati veoma dobru političku saradnju između dvije zemlje. To je moguće kroz sektor privrede i ekonomije. Naši budući razgovari će biti usmjereni ka ostvarivanju ovakve vrste projekata”, poručio je Koc.

Sastanku su prisustvovali i ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske Hasan Atli, direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman i drugi članovi delegacije.

Planirano je da se ambasador Koc u toku dana sastane i sa bihaćkim muftijom Hasan ef. Makićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te da poslijepodne prisustvuje otvaranju kabineta za turski jezik u O.Š. “Harmani 1” u Bihaću. Turski ambasador će se večeras sastati i sa načelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem.

Ambasador Koc će sutra u Sanskom Mostu prisustvovati programu obilježavanja Dana šehida i 102. godišnjice od pobjede u bici na Čannakkaleu.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *