VLADA FBiH: Usvojena odluka o pomoći najugroženijim kategorijama

Uredba koju je danas donijela Vlada Federacije kao nastavak ranijih mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja, sadrži niz mjera za podršku stanovništvu pogođenom inflacijom.

Novčanom podrškom iz federalnog budžeta bit će obuhvaćeno više od 530.000 stanovnika.

Nakon održane sjednice Vlade, premijer Fadil Novalić je izjavio: “Uredba definira jednokratnu pomoć od 100 KM za 531.000 naših građana. A to je 378 hiljada penzionera, 100 hiljada korisnika boračkih naknada, 53 hiljade osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Dodatno će biti podijeljeni i paketi osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od oko 500 KM, a realizirat će se putem federalnih robnih rezervi, za oko 10.000 porodica koje su primaoci različitih socijalnih novčanih i drugih naknada.

Radimo i na pripremi podrške našim školarcima kao i dodatnom subvencioniranju električne energije socijalno ugroženim stanovnicima. Reagiramo na krizu kontinuirano”.

I dalje ostaju na snazi marže na prehrambene proizvode i gorivo, uz jačanje energetske i prehrambene nezavisnosti.

Premijer Novalić je još izjavio: “Dali smo kantonima 200 miliona maraka i nadam se da će i niži nivoi vlasti biti osjetljivi prema svojim stanovnicima da to iskoriste u ove svrhe, da nam se pridruže u subvencijama i pomoći, tako što će slijediti naš ili primjer Tuzlanskog kantona koji daje također 100 KM podrške građanima sa tog područja”.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *