Ne donosite odluke pod stresom

Prije nego što donesete neku krupnu odluku – date otkaz, kupite kuću ili pristanete na brak – provjerite da li ste pod stresom. Isto učinite i kada je riječ o manjim, ali važnim odlukama. Ako ste pod stresom, to može utjecati na vašu sposobnost da donosite dobre, racionalne odluke, kažu naučnici u novom žurnalu „Trenutni smjer psihologije“.

Nije riječ o tome da stres ljude čini suviše emotivnim i nesposobnim da racionalno misle. Zapravo, stres se ponaša kao ružičaste naočale, zbog kojih vi preuveličavate pozitivne rezultate donošenja neke odluke, a umanjujete negativne.

Slikovni rezultat za stresTakođe, stres povećava nivo dopamina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u osjećaju zadovoljstva.

Zato se može desiti da budete suviše usmjereni na „nagradu“ koju možete imati od nekog postupka, a da potpuno zaboravite na njenu cijenu.

Recimo, ako navodite razloge za i protiv promjene posla, možda ćete pod stresom staviti više stavki „za“, nego što biste to učinili „hladne glave“.

Ako morate da donesete krupne odluke, probajte da se opustite. U tome vam mogu pomoći vežbe relaksacije ili čak kratka šetnja. Istraživači smatraju da dugoročni stres može utjecati na vaše donošenje odluka, podjednako kao kratkoročni, „akutni“ stres.

Autori ističu još jedno zanimljivo otkriće: iako muškarci i žene donose odluke na sličan način dok su pod stresom, kada je riječ o rizičnim aktivnostima, muškarci će uvijek ići ka dostizanju što veće nagrade, dok će žene ciljati na što sigurnije opcije.

zavnews/psiholog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *