Pažljivo birajte svoje bitke!

Birate li pažljivo svoje bitke ili ulazite u sve što vas dotakne, misleći da su svi protiv vas i počinjete ratovati protiv svih? Mnogi ljudi u svemu i svakome oko sebe vide protivnike ili makar konkurenciju. Bilo da trebaju nekome održati lekciju, bilo da ih nešto na drugome živcira, ili preko nečega ne mogu prijeći, odmah ulaze u rat sa svima. No kako je ratovati na stotinu ratišta?

Takav život pretvara se u pakao. Ako i vi tako živite nemojte misliti da je neko drugi kriv za to. Krivi ste sami. Krivi ste jer vam je biti u pravu ili dokazati se važnije nego imati vlastiti mir, jer vam je mnogo važnije dokazivanje i uspoređivanje od toga da jednostavno samo budete sretan čovjek. A sreća prestaje tamo gdje neprestano pokušavate drugima dokazati da ste nepogrješivi i da vaša riječ uvijek treba biti zadnja.

Ako tako činite ratujete zbog sitnica, ratujete zbog stvari koje vam niti malo nisu važne u životu. Nije li to nerazumno i pomalo glupo? Budite mudri i izaberite bitke koje smatrate važnima. Izaberite područja gdje se isplati biti pobjednik i tu se dajte u potpunosti. Svoje vrijeme i svoju energiju uložite u nešto što će vašem životu dati kvalitetnu razliku, a ne samo neko prividno i površno zadovoljenje koje se nakon nekog vremena rasprsne kao mjehur od sapunice.

Pažljivo birajte svoje bitke jer one će vas u konačnici odrediti jer to je vaš život. Shvatite da je život putovanje u kojem je cilj uživati u svakom koraku puta i tako sretan doći na svoje odredište. Shvatite da život nije i ne smije postati ratovanje u kojem trebate pobijediti sve oko sebe da vam zbog toga iskažu naklonost i poštovanje. Štaviše to je najbolji znak da ste izgubili sebe, svoj život i svoje odnose s drugim ljudima. Izaberite kakav život želite!

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *