Kreirajmo nove finansijske navike

Nove finansijske navike. Želite postati finansijski odgovorniji i preuzeti kontrolu nad svojim finansijama? Onda je važno da uradite domaću zadaću i saznate na šta sve trošite novac i kako ga možete pametno investirati.

Svaki od ovih koraka veže se uz nekoliko finansijskih navika koje će itekako pomoći vašem finansijskom zdravlju. Njih 5 koje biste trebali usvojiti u narednoj godini, donosimo u nastavku.

Slikovni rezultat za planiranje finansija

Stvorite si finansijske ciljeve

Dakle, svake godine si postavite jasne smjernice za koju stvar ili uslugu štedite i koliko trebate uštedjeti za taj cilj. Vjerujemo da je teško odoljeti odličnoj ponudi za putovanje ili novom kaputu, ali trebate na umu imati unaprijed postavljene ciljeve i držati se njihova ostvarenja.

Srežite nepotrebne troškove

Postavite si jedan izazov. Na jedan dan, vratite se u studentske dane. Odnosno u vaše navike kao studenta. Razmislite na kojim ste tačkama štedjeli i možete li i danas uštedjeti na njima bez da to utječe na vaš način života.

Pratite svoje troškove

Zapisujte ih na papir najmanje dva mjeseca. Vidite koliko trošite na prijevoz, hranu, nekretnine. Kada jednom budete imali jasan prikaz vaših finansijskih kretanja, vaš mozak će pametnije donositi odluke.

Koristite benefite pametnih uređaja

Slikovni rezultat za planiranje finansijaDanas postoje brojne mobilne aplikacije koje vam pomažu pratiti vaše troškove. Instalirajte ih na telefon i neka budu vaš finansijski asistent.

Iskoristite prednosti koje već imate

Kupone koje ste dobili u magazinima na koje ste pretplaćeni, sniženja u supermarketima, besplatni savjeti oko investiranja u kompaniji u gradu…

manager.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *