Kako savladati osjećaj samoće

Samoća je osjećaj s kojim se ponekad vrlo teško nositi. Ne postoji osoba koja se barem nekoliko puta u životu nije osjećala usamljenom. Na osjećaj usamljenosti utječe niz faktora, a najčešće je to neprihvatanje okoline.

Prelazak u novu školu, preseljenje u novo mjesto stanovanja, drukčiji način razmišljanja od ostatka razreda, samo su neki od razloga zašto se tinejdžeri osjećaju usamljeno. Ipak, trebamo naučiti razmišljati pozitivnije i stvari gledati kroz manje crne naočale. Ovo je prvi uspješan korak prema prevladavanju samoće i usamljenosti.

Evo šta još možete napraviti kako biste se uspješnije riješili ovog neugodnog osjećaja:

Vodite dnevnik

Nedostatak komunikacije obično vodi ka usamljenosti. Stoga probajte svoje osjećaje i sve ono što vas muči pretočiti u riječi i staviti na papir. Ovako će vam mnoge stvari postati jasnije, kada ih pogledate ispisane na papiru.

Upišite se na aktivnost koju volite

To može biti aktivnost u sklopu škole ili nešto izvan – na primjer, učenje stranog jezika, neki klub ili već šta se nudi u vašem mjestu. Zajednički interesi nepogrješivo privlače slične osobe i zato nećete pogriješiti ako se upišete na aktivnost koja vas jako zanima. Uz razglabanje o aktivnosti zbog koje ćete se redovito nalaziti, vrlo je vjerovatno da će se razviti i dublja prijateljstva.

Naučite voljeti sami sebe

Ljudi obično okrivljuju druge ljude zbog svog osjećaja usamljenosti. Iako razlozi za ovo mogu biti istiniti, u većini slučajeva nismo realni. Naime, moramo se pripremiti na to da ćemo mnoge životne puteve morati prijeći sami. To je jednostavna životna činjenica zbog koje ne treba očajavati. Zbog toga je važno voljeti sam sebe, jer smo sami sebi uvijek najbolji prijatelji ili bi barem trebali pokušati biti. Shvatite da samoća nije sudbina koja će vas pratiti cijeli život, prihvatite je tek kao jednu životnu fazu i uživajte u vlastitom društvu.

Održite um i tijelo aktivnim

Posvetite se umnim i tjelesnim aktivnostima za koje dosad niste imali vremena, ili ga niste željeli pronaći. Čitajte, surfajte internetom, pronalazite nove informacije, kuhajte, čistite, šetajte prirodom, uživajte u pjevu ptica, pogledu na vjevericu u parku, započnite s tjelovježbom. Ljepota je u malim stvarima, a upravo te male stvari neće vam dati da uvijek iznova vagate svoju samoću.

psiholog.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *