Iz Ambasade SAD-a potvrđeno uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

– Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično je definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 28.5.2003. potpisao predsjednik George W. Bush.

E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma – citat je iz saopćenja.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika, navedeno je također iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Država za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje, istaknuto je.

zavnews/fena

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *