Imamo u sebi čitav spektar naših snova, a gledamo u tuđe!

Imati kontrolu nad svojim životom jedan je od naših najvećih izazova.

Niko umjesto nas ne može napraviti da naš život bude bolji, tu smo sami svoj majstor, pa nije li onda pomalo čudno polagati neka velika očekivanja u druge, i razočarati se kada to ne učine. Biti mudar ne znači raspolagati nekom velikom količinom mudrih i dragocjenih informacija i saznanja, nego shvatiti da smo sami kovačI vlastite sreće i da ćemo biti i imati samo ono što poduzmemo i učinimo. Ništa više ali i ništa manje.

Povezana slikaNiko umjesto nas ne može preuzeti odgovornost za vaš život. Ljudi vas mogu savjetovati da budete odgovorniji, aktivniji, oprezniji,  ali ne mogu proći put koji vi morate proći. Kao što niko ne može disati umjesto vas, niko ne može niti donositi odluke umjesto vas. To je ista cjelina života. No veliki dio naših odluka donešen je pod uticajem drugih, jer smo se bojali njihove reakcije, plašili njihovog odbijanja, strahovali od njihove emocionalne reakcije a zapravo je sve to jedno veliko ništa.

Upravo je to mrtva tačka našeg života. Imamo u sebi čitav spektar naših snova, a gledamo u druge. Tražimo prihvatanje, odobravanje, pažnju, ljubav. Ali sve to možemo imati i onda kada slijedimo naše snove i onda kada upravljamo našim odlukama i onda kada je naš osjećaj sigurnosti u nama a ne negdje izvan nas.  Niko umjesto nas ne može razbiti barijere toga straha, jer njegova je kvaka samo s unutarnje strane i mi upravljamo njome.

Mi možemo sažalijevati sebe, bježati od promjena, trošiti energiju na stvari koje ne možemo mijenjati, težiti da samo zadovoljimo druge, ali će naš život i dalje ostati takav kakav jest i niko umjesto nas neće ga dovesti u red. Samo mi možemo poduzeti rizike koji imaju mogućnost nešto promijeniti. Razum vrijedi samo ako ga koristimo, ako uočavamo prilike. Trebamo više od opstanka, trebamo smislen život a samo ga mi možemo osmisliti.

Slikovni rezultat za snovi

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *