Bimal sprema kupovinu somborske fabrike ulja

Kompanija “Bimal” iz Brčkog, namjerava da kupi fabriku ulja “Sunce” iz Sombora, a po informacijama portala Agrosmart, pregovori dviju uljara su pri kraju, dok konačan ugovor o kupovini još nije potpisan.

Kako se navodi, kompanija “Bimal” već neko vrijeme koristi pogone za preradu uljarica u Somboru, a namjera je da postane i vlasnik te fabrike.

“Bimal” je privatizovana 2002. godine, a većinski vlasnik je austrijska firma “Sid oil” (Seed Oil Holdings), koja je u nju uložila više od 100 miliona konvertibilnih maraka.

U Poslovnom sistemu “Invej” za portal Agrosmart je rečeno da je “Sunce” i dalje u njihovom vlasništvu, a da je “Bimal” partner u komercijalnom poslu.

“Jesmo partneri, ali naše je legitimno pravo da ulazimo u partnerske odnose u kojima jedna kompanija daje sirovinu, a druga svoje pogone za proizvodnju”, kazali su u “Inveju”.

Po saznanjima Agrosmarta, na zvaničnoj prezentaciji “Inveja” uljara “Sunce” više ne stoji među članicama tog Poslovnog sistema, za razliku od vrbaškog “Vitala” koji je i dalje naveden kao član.

O prodaji somborske uljare već dugo se špekuliše, a prije “Bimala” u njoj je uljarice prerađivala novobečejska kompanija “Žitoprerada”.

“Bimalovo” ulje može se naći na tržištu regiona, Evropske unije, a predstavnici kompanije izjavljivali su da se u posljednjih nekoliko godina bilježi sve veći izvoz u Tursku i zemlje Bliskog istoka, te da su proizvodi stigli i do Kine i Malezije, navodi Agrosmart.

zavnews/beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *