“Smrzavanje” goriva: Kako sačuvati automobil na ekstremno niskim temperaturama

Mnogi vozači ne pripreme na vrijeme svoje vozilo za zimske uvjete, nego kada se pojavi neki problem na automobilu uslijed niskih temperatura, počnu rješavati teškoće. Zbog ekstremno niskih temperatura u Bosni i Hercegovini koje vladaju ovih dana, mnogobrojni vlasnici automobila iskusili su problem sa “smrzavanjem” goriva.

Mersiha Imširović, stručna saradnica za sigurnost u BIHAMK-u, dala je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri zaštiti vozila u zimskim uvjetima.

Napunite rezervoar goriva, jer s manjom količinom goriva veća je mogućnost zamrzavanja. Također, dospite sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u rezervoar goriva da biste spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva. Ako imate mogućnost, parkirajte vozila u zatvorenom prostoru, a ako nemate i vozilo vam stoji parkirano na parkiralištu, bilo bi poželjno da ga češće upalite tokom dana/noći”, savjetuje Imširović

Kod ekstremno niskih temperatura, -15 i niže, ona savjetuje da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu “na leru” da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju, i tek nakon toga krenete polagano.

“S obzirom na to da su nastupile izrazito niske temperature, posebno obratite pažnju na mjenjač, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni brzina, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije treba nježnije postupati s mjenjačem”, ističe Mersiha Imširović, stručna saradnica za sigurnost u BIHAMK-u.

Za kraj, apelira na sve vozače: prilagodite brzinu uvjetima na putu jer je put kočenja znatno duži na klizavoj podlozi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *