Edukacija i druženje za stipendiste Fonda „Bošnjaci“

Fond „Bošnjaci“ iz Sarajeva i Behram-begova medresa u Tuzli, organizatori su Kampa edukacije i druženja (KEDS) za studente i srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine, stipendiste Fonda „Bošnjaci“. Kamp se održavao u Behram-begovoj medresi u Tuzli, u periodu od 6. do 9. januara ove godine, na kojem je učestvovalo 70 stipendista Fonda.

Kamp je u subotu 7. januara otvorenim proglasio Seid Eminović, stručni saradnik za srednje obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, a prisutnima su se obratili direktor Fonda „Bošnjaci“ Šahin Kerla i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

Osnovni cilj ovog projekta je upoznavanje, druženje, razmjena ideja i iskustava stipendista Fonda „Bošnjaci“, dodatna edukacija u oblastima koje nisu zastupljene u dovoljnoj mjeri u formalnom obrazovanju, upoznavanje sa misijom i značajem Fonda, razvijanje osjećaja privrženosti Fondu i njegovim temeljnim principima, te razvijanje solidarnosti, prijateljstva i saradnje stipendista kao i upoznavanje sa jednim brojem kulturno-historijskih znamenitosti Tuzlanskog kantona.

Ove godine fond bošnjaci stipendira 181 studenta odnosno učenika u našoj zemlji i 20 učenika srednjoškolaca u Turskoj, djece stradalih rudara u Somi, kazao je direktor Fonda „Bošnjaci“ Šahin Kerla. Fond je do sada stipendirao preko 1900 posebno nadarenih učenika i studenata.

Uvodničari za razne edukativne teme na kampu su: Lejla Akšamija, Nezim Halilović Muderis, akademik Osman Sinanović, dr. Ferid Konjić UKC Tuzla, dr. Amira Turbić-Hadžagić, mr. Šefko Sulejmanović, Omer Delalić vlasnik doo Deling Tuzla, Mirela i Selmir Ljumanović, profesori iz Prijedora, a u revijalnom dijelu programa će nastupiti sazlija Jusuf Brkić i interpretatorka Selma Droce s Muzičke akademije u Sarajevu.

Osim predavanja i razgovora, za stipendiste fonda bošnjaci predviđeni su i obilasci Tuzle, Srebrenika i Gradačca.

bir.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *