Novi dizelski snagator dCi 165 za Renault Mégane GT i Mégane GT Grandtour

Aktuelni Renault Mégane GT i Mégane GT Grandtour, dobili su dizelsku prinovu dCi 165. Riječ je o tehnološki naprednom dizelskom agregatu sa dva turbopunjača iz Energy generacije, čija snaga i obrtni moment se prenose isključivo preko automatskog mjenjača EDC sa dvostrukim kvačilom.

Isprobana kombinacija 4Control šasije i turbobenzinskog agregata TCe 205, kod novog Mégana GT već ubire značajne uspjehe na tržištu. Međutim, u Renaultu nisu ostali dužni prema kupcima koji gaje ljubav prema kombinciji sportskog DNK i dizelskog pogona, te su na tržište lansirali atraktivni Mégane GT sa novim dizelskim biserom dCi 165.

Riječ je o tehnološki naprednom dizelskom agregatu sa dva turbopunjača iz Energy generacije, čija snaga i obrtni moment se prenose isključivo preko automatskog mjenjača EDC sa dvostrukim kvačilom i mjenjačkom kutijom sa šest stepeni prenosa. Sportska šasija 4Control je kalibrirana da 100 puta u sekundi izračuna i podesi ugao zadnjeg para upravljivih točkova, kako bi se osigurala stabilnost na brzim i zavojitim cestama, odnosno da pomogne u manevrisanju pri malim brzinama.

Aktuelni dizel dCi 160, koji pogoni modele Espace i Talisman, blago su modifikovali stručnjaci iz Renault Sport odjela. Snaga je podignuta za pet konjskih snaga, dok je ‘’kamionski’’ obrtni moment od 380 pri 1.750 o/m zadržan na nivou izvorne verzije.

Prednost sportski orijentisanog Renault Mégana GT je svestranost u svakodnevnom korištenju, s obzirom da je udobnost poboljšana zahvaljujući specifično pripremljenim amortizerima i oprugama, koje su stručno podesili inžinjeri Renault Sport odjela. Istovremeno, Mégane GT i Mégane GT Grandtour, za koje je isključivo rezervisan novi agregat dCi 165, udovoljavaju i potrebama za ekononomičnošću, budući da po kombinovanom NEDC ciklusu troše svega 4.6, odnosno 4.7 litara na svakih 100 pređenih kilometara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *