Ovo je najbrži automobil na svijetu

Teslin Model S trenutno je zvanično najbrži „legalni“ automobil na svijetu. To uključuje sve automobile koji se mogu kupiti i koristiti za uličnu vožnju, uključujući Ferrari, Lamborghini, Bugatti… Teslin model S P100D, sa 760 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka, može razviti brzinu od nula do 60 milja na sat za samo 2,28 sekundi.

To je prvi automobil ikada koji je razvio brzinu od 60 milja na sat za manje od 2,3 sekunde, objavio je specijalizovani magazin „Motor Trend“, koji je izvršio testiranje.

To je veća brzina od hibridnih superautomobila kao što su Ferrari vrijedan 1,5 miliona dolara, McLaren P1 od 1,1 miliona dolara, ili Porsche 918 Spyder od 845 hiljada dolara.

Poređenja radi, Tesla Model S P100D košta 135 hiljada dolara. Osim toga, spomenuti automobili imaju po dva sjedišta i skoro su bez prostora za prtljag. Tesla, s druge strane, može primiti čak sedam ljudi, uključujući dvoje djece koja bi bila okrenuta ka natrag, a ima i prostrani gepek.

Tesla je mnogo teži od konkurencije, ali mu to u ovom slučaju pogoduje. Zbog snage koju mu daje električni motor točkovi bi se jednostavno vrtili uprazno da je automobil lakši.

Inače, zanimljivo je zašto je odabrana baš brzina od 60 milja na sat. Na nešto većim dužinama, Ferrari, McLaren i Porsche bi već prestigli Teslu, odnosno za kraće vrijeme bi ubrzali na 70 ili 80 milja na sat.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *