“Najstariji” čovjek proslavio 146. rođendan

Uprkos svim nedaćama, čovjek koji tvrdi da je preživio oba svjetska rata, nekoliko prirodnih katastrofa, nadživio svoje četiri žene, desetoro braće i sestara i svu svoju djecu, nekako je preživio 2016. da bi proslavio 146. rođendan.

Iako nije izgledao pretjerano oduševljen proslavom još jednog rođendana, Saparman Sodimejo, poznatiji kao Mbah Gotho, izbjegao je kletvu 2016. i proslavio ovu Novu godinu s obitelji svojeg unuka u Sragenu, u centralnoj Javi.

“Moja unučad su svi samostalni ljudi”, rekao je u prethodnom intervjuu, u kojem je naglasio da je u potpunosti spreman umrijeti. Za tajnu svoje dugovječnosti kaže da je samo stvar strpljenja.

Službeni dokumenti u Indoneziji pokazuju da je on uistinu star 146 godina, no da bi bio zabilježen u Guinnessovu knjigu rekorda potrebna je potvrda treće nezavisne strane.

Njegova porodica nije toliko zahtjevna. Uživali su u torti, kojoj Sodimejo također nije mogao odoljeti.

Dok se Sodimejovo zdravlje počelo pogoršavati 2016. godine, on se nije dao i čak je u novembru primio novi slušni aparat od The Starkey Hearing Fondationa.

Ako njegove godine budu potvrđene od strane nezavisne treće strane, dobit će službeno titulu najstarijeg čovjeka na svijetu. Trenutni rekord drži Jeanne Calment, koja je preminula u kolovozu 1997. u 122. godini života.

geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *