U Indiji pokrenut sistem koji ugljen dioksid pretvara u sodu bikarbonu!

Hemijsko postrojenje The Tuticorin Alkali Chemicals u južnoj Indiji, izgleda je pokrenulo prekretnicu u borbi za očuvanje okoliša. Naime, prvi su na svijetu koji su uspjeli pokrenuti novi sistem pohranjivanja emisija ugljen dioksida i pretvaranje istih u sodu bikarbonu.

Iako tehnologije pohranjivanja ugljen dioksida nisu nova stvar na svijetu, a i već se govorilo o izumu mikrokapsula natrijevog karbonata koji ugljen dioksid pretvaraju u sodu bikarbonu – ovo je nešto novo zato što ima profitni potencijal i time veću privlačnost za druge biznismene i moćne kompanije. Novost iz Indije je to da je prvi put tako nešto osmišljeno i provedeno bez državnih subvencija, jer je napravljen profitabilan i praktičan sistem koji priziva širenje na druga postrojenja i industrije.

Kada se govori o brojkama, u pitanju je predviđenih 60 hiljada tona emisija CO2 na godišnjoj razini, koje mogu biti pretvorene u sodu bikarbonu, a naučnici koji stoje iza toga govore da bi se istim sistemima uspješno moglo učiniti isto s maksimalno 10% svih emisija CO2 od ugljena na globalnoj razini.

Dosadašnja rješenja su uvijek bila popraćena problemima finansiranja zbog skupoće, ali i velikih rizika i neizvjesnosti. Ne samo to, nego je i krajnji rezultat posve drukčiji. Stvara se nešto korisno i upotrebljivo u mnogim industrijama i proizvodima, za razliku od pukog pohranjivanja skupljenog CO2 negdje, na primjer u zemlju.

Za sve su zaslužna dva talentirana hemičara, koja nisu mogla pronaći novčana sredstva u rodnoj Indiji, pa su se okrenuli Velikoj Britaniji, u kojoj su imali više uspjeha. Direktor kompanije, Ramachandran Gopalan, je iskreno priznao da nikada nije sanjao o tome da spasi svijet, nego da je samo biznismen koji je htio doći do nekog profitabilnog rješenja. Srećom se to i dogodilo, a Gopalan potvrđuje da njihovo hemijsko postrojenje sada ima nula emisija po pitanju zraka i vode.

geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *