Razvijen način rekonstrukcije zvuka iz slike

Tim naučnika s MIT-a, Adobe i Microsofta razvili su novu metodu kojom mogu rekonstruisati zvuk iz vizuelnih informacija. Snimajući vibracije vrećice čipsa, biljke i aluminijske folije uspjeli su rekonstruisati zvuk pomoću tih objekata koristeći odgovarajuće algoritme koji analiziraju vibracije objekata snimljenih na videu.

Metoda se temelji na tome da objekti izloženi zvukovima proizvode sitne vibracije nevidljive golim okom, te da bi se dobio audio zapis naučnici su koristili normalne i „high-speed“ kamere. Također su otkrili da se kvaliteta audio zapisa može značajno povećati ako je broj slika po sekundi veći od frekvencije audio signala.

S tim da je svaki objekat drugačiji, metoda je razvijena tako da uzima u obzir i mehanička svojstva snimljenog objekta i njegove pokrete, kako bi rekonstruisani audio zapis bio što sličniji orginalnom. Takav način rekonstrukcije zvuka usput daje i mnogo informacija o samom objektu, jer se svaki objekt drugačije ponaša tijekom izlaganja različitim zvučnim vibracijama.

Više možemo vidjeti u priloženom videu:

https://www.youtube.com/watch?v=FKXOucXB4a8&feature=emb_title

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *