Ambasadorica Cormack posjetila Fakultet islamskih nauka: Ovdje sam da gradimo mostove

Ambasadorica SAD-a u BiH, Maureen Cormack, posjetila je danas Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, gdje je održala sastanak sa rukovodstvom te obrazovne institucije.

Današnji sastanak je, smatra Cormack, samo nastavak višegodišnje uspješne saradnje Ambasade SAD-a sa Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu.

Slikovni rezultat za cormack sad– Ambasada SAD-a ima dugu tradiciju saradnje u programima razmjene širom BiH. Čitav niz tih programa uključivao je i članove ovog Fakulteta. Trenutno na Fakultetu islamskih nauka imamo člana Fulbright programa, koja predaje engleski jezik i koja radi i sa studentima i sa profesorima, što je jako važno zato što to predstavlja most za ljude ovdje, kako bi komunicirali o postignućima u BiH, a također kako bi sarađivali sa fakultetima u Evropi i SAD-u – kazala je Cormack, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je ova posjeta organizirana na 40. godišnjicu postojanja Fakulteta islamskih nauka.

Pomenuta saradnja će, naglašava ambasadorica, biti nastavljena i ove godine.

– Ove godine imamo kandidata sa Fakulteta islamskih nauka koji će biti dio programa Fulbright za studiranje u SAD-u. Ovdje sam jer smatram da ovi programi razmjene grade mostove između naših zemalja, kultura, i jedva čekam da čujem još toga o ovom Fakultetu i historiji ove prelijepe građevine – dodala je Cormack.

Profesor doktor Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, je izrazio zadovoljstvo dugom i uspješnom saradnjom sa Ambasadom SAD-a, koja traje već dugi niz godina.

– Mislim da je jedan od naših prvih profesora, profesor doktor Enes Karić, već 1989. godine bio u SAD-u, a onda nakon profesora Karića i mnogi drugi naši profesori i asistenti su u okviru svojih istraživanja i onoga što im je trebalo u okviru njihovog akademskog rada, boravili u SAD-u u toku jednog semestra ili više. Istovremeno, od tog perioda imamo svake godine lektora engleskog jezika – kazao je Hasanović.

Uloga predavača engleskog jezika na Fakultetu islamskih nauka je naročito važna zbog planova ove obrazovne institucije u bliskoj budućnosti.

– Vrlo skoro Fakultet islamskih nauka će učiniti značajnije korake na internacionalizaciji. Već od iduće godine pokrećemo master studijski program na engleskom jeziku, tako da su nam jezičke kompetencije izuzetno značajne – zaključio je Hasanović.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *